Labert i det globale pc-salget

Labert i det globale pc-salget

Salget av it-produkter er tilbake på topp tidligst i 2014.

Globale pc-forsendelser økte med kun 7,6 prosent i årets tredje kvartal, stikk i strid med de optimistiske spådommene fra diverse analytikere som forventet sterkere vekst etter introduksjonen av minibærbare maskiner.

Analyseselskapet Gartner har for eksempel uttalt at de forventet en global vekst på 12,7 prosent, men analytiker Mikako Kitigawa tilskriver nå den labre veksten til et tregere marked i vest-Europa og USA.

- Etterspørselen etter bærbare pc-er har bremset opp etter en kraftig vekst de par siste årene, sier han til microscope.co.uk.

- All hypen rundt minibærbare maskiner har fått både forbrukere og distributører til å innta en avventende holdning til kjøp av denne type produkter.

Tilbake på topp tidligst i 2014

Pc-salget i Europa, Midtøsten og Afrika har så langt i år vært på 27,3 millioner maskiner, en oppgang på 7,3 prosent som mye skyldes godt salg i sentral- og Øst-Europa. Vest-Europa har derimot roet ned pc-kjøpet, forteller Kitigawa.

Det vil også ta tid før salget av it-produkter i Vest-Europa og Nord-Amerika er tilbake på topp, skal man tro Gartners nye analyser. Toppunktet man traff i 2008 vil man sannsynligvis ikke se igjen før tidligst i 2014.

Informasjon den nye oljen

I Asia- og Stillehavs-regionen har veksten i pc-salget vært høyere i årets tre første kvartal, med en oppgang på 10,5 prosent og 29,7 millioner solgte maskiner. Også i Kina og Sør-Amerika forventer man salget av it-produkter vil vokse kraftig i tiden fremover, idet viktigheten av å henge med i it-teknologien blir stadig større.

- Kjernen av endringene vi vil se de neste tyve årene vil være etterretning fra informasjon, sier Gartners seniorvisepresident Peter Sondergaard til v3.co.uk.

- Informasjon vil være det 21. århundrets olje. Denne ressursen vi styre økonomien vår på måter som tidligere ikke var mulig.

Nettsky er fremtiden

Sondergaard trekker også frem fire hovedområder selskaper gjør lurt i å fokusere på: nettsky, kontekstbevisst databruk, effekten av sosiale medier i bedriften, og mønsterbasert strategi.

- Kombinasjonen av disse fire trendene skaper en ufattelig kraft som vil påvirke ikke bare it og it-industrien, men mulighetene for næringsliv og myndigheter, sier han.

Av disse mener han nettskyen er den som i størst grad vil endre markedet.

- Nettsky vil endre it-industrien og finansmodellen investorer bruker for å bedømme teknologitilbydere. Og den vil endre vertikale industrier på måter som får internettets effekt på musikkindustrien til å fremstå som et bittelite hikk, sier Sondergaard.

Drift