Lefdal gruve gifter seg med Entra

Lefdal gruve gifter seg med Entra

To enorme norske datasenter-prosjekter går sammen. Lefdal kjøper 67 prosent av aksjene i Greenfield.

Den ene kan eiendom meget bra, men er ikke noen tradisjonell datasenterbedrift. Den andre kan datasenter meget bra, men er ikke noen tradisjonell eiendomsmogul. Sammen er de dynamitt, har de nå funnet ut.

For Lefdal Mine Datacenter kjøper nå 67 prosent av aksjene av Entra Greenfield Datacenter for å utvikle det, i egne ord, «beste norske datasenteralternativet». Målet er særlig internasjonale kunder. Oppkjøpet ble gjort kjent på en pressekonferanse i Entras lokaler, høyt oppe i etasjene av Posthuset i dag.

- Vi kunne liksom ikke giftet oss med noen andre enn Entra. Vi er like, og det den ene ikke har, har den andre. Sammen skal vi Norge som datasenternasjon, proklamerer Sindre Kvalheim fra Lefdal.

Han hadde ikledd seg en god porsjon «vestlandsk beskjedenhet» da han omtalte prosjektet i dag.

- Vi på Vestlandet må akseptere at noen vil ha pc-er nær Oslo også.

Entra-prosjektet spinner seg som kjent rundt Fet kommune og var opprinnelig ment å skape en egnet samlelokasjon for datasentrene i de hundrevis av kjellere i Entras utleide kontorbygg, mens Lefdals prosjekt som kjent finner sted i Lefdal-gruvene like ved Måløy og har gigantiske mengder areal og ekstrem sikkerhet.

Stordriftsfordeler

De to håper blant annet å kunne hente ut stordriftsfordeler gjennom felles driftsselskap og mener de har bedre skalerbarhet sammen.

Men foreløpig mangler det en vesentlig ting: Kundekontrakter.

- La oss ta tyren ved hornene, detter kommer dere jo til å spørre om. Vi har ingen kontrakter som er signert i blekk akkurat nå, men det er flere som er i sluttfasen, sier Kvalheim.

Flere kunder av internasjonalt kaliber skal de lokke til seg ved å vise til tallenes harde tale, som strømpris og kvadratmeterpris - beregninger viser at norske datasentre totalt sett kan tilby halv pris av det datasenter i Storbritannia kan skilte med.

I juni i år signerte de to partene en intensjonsavtale om samarbeid, og partene ser på dette som en naturlig videreføring.

- Samarbeidet skal sikre at våre kunder fremover vil få tilgang til en høyeffektiv og fremtidsrettet datasenterløsning, er budskapet fra Rune Olsø, administrerende direktør i Entra.

Han ønsker å understreke at dette på ingen måte er å selge ut sitt eget prosjekt.

- Dette er et partnerskap, sier han.

- Sammen vil vi stå bedre beredt til å skaffe internasjonale kunder.

Med Østlandet i kikkerten

Styremedlem i Lefdal Ingvild Myhre er også blid som en sol som penetrerer regntåka som henger rundt Posthuset for øyeblikket:

- Dette forener det jeg mener er de to beste prosjektene, sier hun.

- Det er mange flotte datasenter-prosjekter i Norge for tiden - men er det nok kunder, da?

- Ja. Man ser jo at behovet vokser med dobbel takt årlig, sier Myhre til Computerworld, og viser ikke minst til utviklingen i offentlig sektor som helse og akademia.

Jørn Skaane, daglig leder i Lefdal, fremhever det komplette i partnerskapet.

- Mange kunder ønsker å ha flere fysiske plasseringer, med ulike krav til nærhet og sikkerhet. Lefdal Mine er det prosjektet i verden som har best forutsetning for å levere store mengder areal til en pris som er ledende i Norge og i det internasjonale markedet. Greenfield Datasenter har bygd opp den mest fremtidsrettede løsningen i Oslo-området og sitter med den beste løsningen for kunder som vil ha en lokasjon på Østlandet sier han.

Men så har det den siste tiden dukket opp andre prosjekter i Oslo-området; Bulk Eiendom og Infragreen AS skal i samarbeid med en rekke aktører nå bygge senter i Langhus ved Vinterbro, Herøya ved Porsgrunn og Saugbruks ved Halden.

Myhre har ikke hørt om dette prosjektet ennå, og påpeker dermed at hun ikke kan uttale seg om hvorvidt dette er konkurransedyktig sammenlignet med Greenfield i Fet.

Det er fortsatt ikke avgjort om Evry kommer til å være med på Greenfield-prosjektet.

Les om: