Microsoft vil bli driftskjempe

Microsoft vil bli driftskjempe

Programvaregiganten vil drifte sine egne produkter, og beholde kontrollen på it-verden med Windows Azure.

LOS ANGELES: Gjennom Windows Azure kommer vil Microsoft drifte egne produkter som Exchange, SQL Server, Biztalk og Sharepoint i Online-versjoner, og være driftsleverandør for dem som vil kjøre sine egne programmer som tjenester i Skyen.

Les også: Windows Azure blir operativsystem for skyen

Konserndirektør David Thompson er ansvarlig for Microsofts online-tjenester, og mener det er store fordeler for bedrifter som ønsker å gå over til cloud computing.

Forutsigbarhet

- Det vil gi en stor forutsigbarhet i forhold til kostnader. I stedet for å kjøpe inn maskinvare og tilrettelegge et miljø for drift selv, vil bedrifter nå bare betale for det de bruker, sier Thompson til Computerworld Norge.

Han understreker at det er lettere å skalere opp og ned, alt avhengig av behovet til bedriften hva gjelder kapasitet.

- Dessuten vil man få en bedre tidsbruk per it-medarbeider. De vil kunne konsentrere seg om det som er viktig, og ikke kaste bort tid på andre saker som ikke er kjerneområde, sier Thompson.

Jo mindre bedriften er, jo større er verdien av å bruke nettbasert databehandling.

Finanskrisen kommer sånn sett beleilig, skal vi tro Microsoft.

- Det er i disse tider mer oppmerksomhet rundt kostnadsbesparelser, og det vi nå tilbyr gjør at man kan spare mye penger, sier Thompson.

Akkurat hvor mye det er å spare, har han ikke noen tall på.

Konkurranse

Det er stor usikkerhet hva Microsofts inntog i driftsverdenen nå vil bety. Frem til nå har selskapet driftet egne tjenester som for eksempel Hotmail og Msn, men utvider nå til å drifte kunders programmer som tjenester.

FORUTSIGBARHET: Å la Microsoft kjøre en bedrifts programmer som tjenester vil gi enkle og oversiktlige kostnader, ifølge konsernsjef for Microsoft Online, David Thompson. (Foto: Mats Lillesund)

Samtidig betyr det at Microsoft må bygge mange driftssentre rundt om i verden for å kunne tilby tjenester som reagerer hurtig nok til at de blir brukervennlige.

Selskapet har allerede bygget flere datasentre i Washington, Texas og skal åpne i Chicago og Dublin.

- Men det er ikke nødvendigvis gitt at vi bygger eget på alle stedene. Det kan bli aktuelt å få andre som driver med drift, som de som er våre partnere i dag, til å gjøre det, sier Thompson.

I Norge kan det bety muligheter for de store driftsleverandørene, samtidig som det åpenbart er en konkurranse for de som driver med programvaredrift.

Drift