Nordmenn slurver med sensitiv epost

Nordmenn slurver med sensitiv epost

Tre av ti ledere sender konfidensiell informasjon på epost. Samtidig mener halvparten at det ikke er trygt.

Ifølge en undersøkelse utført av Synovate for Protectoria sendes det daglig sensitiv informasjon via vanlig og usikret e-post. Det spesielle er at er at halvparten av de som var med i undersøkelsen tror det ikke er trygt å sende denne type informasjon via e-post.

LES OGSÅ: Sikkerhet forsømmes i utviklingen

Undersøkelsen viser at 36 prosent sender denne type informasjon via e-post. Hele 34 prosent gjør det daglig. Administrerende direktør Trond Lemberg i Protectoria sier en pressemelding at undersøkelsen tydelig viser at mange ikke vet hvor usikkert det er å bruke tradisjonell e-post som kommunikasjonskanal.

- Få tenker over at det å sende en vanlig e-post er like usikkert som å sende et blyantskrevet postkort. Personer med litt kunnskap kan lese eller for den saks skyld endre innholdet før den når endelig mottaker, sier Trond Lemberg.

LES OGSÅ: - God sikkerhet er for dyrt

Faktisk har kun ni prosent av de spurte gjort tiltak for sikrere e-post og alvparten av respondentene mener det ikke er trygt å sende konfidensiell informasjon via vanlig e-post. Ifølge pressemedlingen svarer 32 prosent at de ikke vet hvilke tiltak bedriften har iverksatt for å beskytte konfidensiell informasjon som sendes ut av bedriften. Kun 9 prosent oppgir at de benytter teknologi for å kryptere eller passordbeskytte konfidensiell informasjon.

- Selv det å passordbeskytte dokumenter som sendes på vanlig e-post er sikkerhetsmessig uakseptabelt. Passord i standardapplikasjoner som for eksempel Microsoft Office gir for dårlig beskyttelse, mener Trond Lemberg.

Ifølge Lemberg ligger risikoen med e-post at den sendes via et utall servere og nettverkskomponenter som eies eller administreres av andre enn senderen før den leveres til mottakeren. "Dette betyr at alle med berettiget eller uberettiget tilgang til disse komponentene i praksis, og uten at det merkes av avsenderen, kan lese eller slette innhold i e-posten før den når endelig mottaker." heter det i meldingen.

Les om:

Drift