Nytt it-bygg til 220 millioner kroner

Nytt it-bygg til 220 millioner kroner

Norsk Tipping har fått nye kontorer og to nye datahaller på Hamar.

Solen skinner inne i glassbygget til Norsk Tipping på Hamar. It-avdelingen er i ferd med å flytte inn i det 5.000 kvadratmeter store glasspalasset som er bygd på Norsk Tippings hovedkontor på Hamar.

- It folk har jo tradisjonelt blitt plassert i kjelleren, men her har vi fått flotte og lyse kontorer, sier sikkerhetsingeniør Jon Tjøstel Ree-Lindstad.

Sammen med informasjonsrådgiver Roar Jødahl og enhetsleder for spillproduksjon, Odd Tangen, viser han Computerworld rundt.

Bildeserie:

Se Norsk Tippings nye databygning

Eksplosiv vekst

It-avdelingen legger beslag på hele første etasje, med en ny kantine for alle ansatte i etasjen over. Men det som har dratt opp kostnadene er under jorden. I kjelleren ligger det to speilvendte datahaller. Inkludert noe ombygging i den gamle delen av Norsk Tippings lokaler, har prosjektet kostet over 220 millioner. Det er uten ny maskinvane til datarommene.

- Datarommet vi i dag har er helt sprengt. Nå har vi bygget nytt som også dekker fremtidige behov, sier Roar Jødahl.

At it-stabilitet er viktig for Norsk Tipping, og for deres rundt 4.000 kommisjonærer landet rundt, ble tydeliggjort av en datastopp på 30 timer i november 2009. Nedetiden kostet virksomheten hele 13 millioner kroner i tapte inntekter, det vil si 450.000 kroner i timen.

Datasystemene krasjet etter at en ladning gikk av i forbindelse med sprengning i grunnfjellet hvor den nye datahallen nå står. Og man trodde dermed først at arbeidet med nybygget utløste problemene.

- Vi tror imidlertid ikke at komponentfeilen hadde direkte tilknytning til sprengningen, sier Jødahl i dag.

Mer plass

Norsk Tipping har i alle fall opplevd en eksplosiv vekst i behovet for prosessorkraft og lagring. Ifølge Odd Tangen var det svært viktig å få på plass det nye anlegget.

- Vi hadde rett og slett ingen utvidelsesmuligheter, sier han.

- Nå står det to identiske datarom klare, hvor så å si alt er dublert. Når vi først bygget nytt, har vi gjort det skikkelig og effektivt, legger Jon Tjøstel Ree-Lindstad til.

Spillgiganten benytter anledningen til å kjøpe en mengde nytt utstyr og har i disse dager anbud ute på nye servere, lagrings- og nettverksløsninger.

Avtalene er beregnet til mellom 30 og 50 millioner kroner.

- Med nye fasiliteter og nytt utstyr blir dette effektive datarom hvor vi bruker mindre energi og får lavere driftskostnader, sier Tangen.

Bildeserie:

Se Norsk Tippings nye databygning

Les om:

Drift