Pass deg for falske julekort

Pass deg for falske julekort

Kineserne kopierer fjorårets suksess og sprer trojanere med falske julekort.

Høytider som jul og nyttår er også høytider for ondsinnet programvare.

Bach Khoa Internetwork Security Center i Vietnam melder om at årets store julehit var en epost med emner som "Merry Xmas!" og "Merry Christmas card for you!". Epostene inneholder lenker til sider som skal inneholde et elektronisk julekort til deg fra en venn, men som i realiteten inneholder trojanere som installerer seg på offerets pc.

Angrepet skal stamme fra Kina, og ifølge sikkerhetsselskapet skal omlag 75 falske domener ha blitt registrert i arbeidet med å spre trojaneren. Sidene inkluderer superchristmasday.com og funnychristmasguide.com. WHOIS-søk avslører at domenene har blitt registrert av kinesere 1. og 19. desember i år.

LES OGSÅ: 22,1 millioner julemeldinger

- Jul og nyttår har alltid vært en tid hvor hackere distribuerer virus via falsk epost, forteller Nguyen Minh Duc, manager i Bach Khoa til vår internasjonale nyhetstjeneste.

Han understreker at dette spesifikke angrepet, som kalles "Xmas Storm", ikke er det eneste dette året.

- Man må derfor være forsiktig om du mottar julehilsener fra ukjente avsendere.

LES OGSÅ: Farlig julesurfing

Angrepet minner kraftig om angrepet som ble kalt "Storm botnet" i fjor. Her ble offerne lurt til å åpne det som skulle være nyttårshilsener og pornografi med juletema (hva nå enn det måtte være).

Årets angrep skal ikke være det samme botnet-et, men skaperne av årets juleangrep har trolig blitt inspirert. Sikkerhetsekspertene ser nemlig at hackerne følger med på hverandre, og lærer av hverandres feilsteg. Fjorårets hackere har nemlig ifølge Microsoft blitt slått av gigantens sikkerhetsverktøy. Nå gjenstår det å se om årets onde julenisser er "flinkere".

LES OGSÅ: VI mangler juleadresser

Les om:

Drift