Shippingkjempe vraker EDB Ergo

Shippingkjempe vraker EDB Ergo

- EDB er for dyrt og har i dag for dårlig kvalitet, mener it-sjef Petrus Eide.

I 2007 fikk Petrus Eide som nyansatt it-sjef i oppgave å rydde opp i it-systemene til Torvald Klaveness Group (TKG), og sikre stabil drift. I løpet av 2010 har selskapet kastet EDB på dør.

- EDB er for dyrt og har i dag for dårlig kvalitet med hensyn til disponeringen av kompetanse, sier Eide til Computerworld.

For små for EDB

Han har ikke turt å flytte fra EDB før kontrakten gikk ut, fordi TKG manglet modenhet og kostnaden ville bli høy. Men Eide legger ikke skjul på at han hadde byttet allerede i 2007, om modenheten hadde vært der eller ledelsen hadde gitt ok-stempel.

- Vi ser at det som har skadet oss, er den organiske veksten og de oppkjøp EDB har gjort de siste årene. Vi er redd for å bli glemt og ikke ha tilstrekkelige ressurser til å gjennomføre prosjekter, og har derfor valgt en mindre aktør som er mer lettbeint, sier Eide.

Valget, etter å ha vurdert ti leverandører, hvorav mange større – deriblant også ny kontrakt med EDB – falt på 99x og Basis Consulting.

- EDB er for store for oss. Vi måtte ha en mindre leverandør.

Itil

TKG er nå live med 99x og Basis Consulting. Eide understreker at EDB har vært svært behjelpelig med flyttingen. Men veien til selve byttet har vært lang og strategisk.

- Du må ha et klart mandat. Ellers vil det gjøre vondt med hensyn til gjennomføringsevnen av it-strategien, sier Eide.

Da Eide startet arbeidet med it-avdelingen sto valget mellom å få inn eksterne konsulenter, og lære disse opp i shipping, eller å ta interne shippingansatte og lære dem it og Itil.

- Vi valgte å bruke interne folk. Å lære bort rederi, og de prosessene det innebærer, tar lang tid, sier Eide.

For å modne organisasjonen før leverandørskiftet, ble det opprettet et Project Managment Office (PMO) som har utført 20-30 "ufarlige" prosjekter frem mot 2010 for å forberede seg mot mottaket av ny leverandør. Itil og standarder som Cobit har stått sentralt hele veien.

- Vi har ikke gått inn i nytt terreng. Vi har brukt det andre har erfart før, via ting som Itil, Cobit og PMO - PMI Project Standard. Vi har også brukt benchmark fra The Hacket Group og råd og tips innen it-revidering fra Ernst & Young.

Leverandørbyttet gikk relativt smertefritt, og snart skal Notes vrakes til fordel for Outlook. Les videre på neste side!

Les om:

Drift