Slik ligger de andre an

Det tar kanskje lengre tid å bygge datasenter enn planlagt, men de fleste hoverkonkurrentene til Green Mountain har ikke gitt seg ennå. - Vi er på ingen måte et Powerpoint-prosjekt, sier Lefdal-sjefen.

Publisert Sist oppdatert

Nordvest i landet finner vi Lefdal Mine Center. Med planer om å putte datamaskiner i en nedlagt gruve og kjøle dem med friskt fjordvann, er det ikke til å stikke under stol at Lefdal har visse likheter med Rennesøy. Bort sett fra, som Rennesøy ganske riktig påpeker, at Lefdal-prosjektet ikke er i nærheten av å være innflyttingsklart.

Sjefen hos Lefdal, Mats Andersson, bedyrer at det er ting i sving og at det meste er på stell hos dem.

- Det går bra hos Lefdal. Vi skynder oss litt sakte, har en strategi på det, sier han.

- Om et par uker er reguleringsplanen ferdig, som betyr at vi har fått godkjent utbygging fra kommunalt hold. Det er steg én, og er den store spaden. Samtidig har vi gode dialoger med nasjonale og internasjonale kunder som vil inn.

- Vi kan ikke si noe om hvilke kunder vi snakker om, men det er veldig spennende kunder, forsikrer han, og lover å holde Computerworld oppdatert på fronten.

Han tror senteret kan være i drift i løpet av 2014. Med en gang spaden er satt i jorda, tror han bare det vil ta seks til ni måneder før de er i mål og det "er lys i fiberen". Strøm og kjøling er det kontroll på.

- Dere har altså ikke satt spaden fysisk i jorda? Deres konkurrent på Rennesøy har mumlet noe om Powerpoint-prosjekter ...

- Nå må ikke Knut begynne å snakke sånn da, da må vi snakke ille om ham tilbake. Men han er nok egentlig like opptatt som oss at det går bra for de andre prosjektene i Norge – verden er så stor og vårt land så lite. Vi skal ha internasjonale kunder, og det er viktig at vi skryter av hverandre. Det er nok Knut klar over, mener Andersson.

- Det er ikke alle som er i samme situasjon som Knut, som har Smedvig i ryggen. Vi har en eier vi også, men med en litt mer begrenset egenkapital og derfor er de litt mer opptatt av hva vi bruker pengene på. Vi har som de andre et stort strategisk veivalg å ta, hvorvidt vi skal bygge på å ta inn egenkapital først via en mindre fase, eller om vi skal vente på at vi får en kunde som hopper inn i det uten at kontrakten er verifisert. Nå er vi der at vi uansett begynner å bygge, så håper vi å få inn en ankerkunde i bunn. Ellers bygger vi "på spek", vi har såpass tro på at det er mange som vil inn både nasjonalt og internasjonalt.

I gang i Fet

Hos Evry sitter Geir Remman og forsikrer om at det er et Datasenter på god vei i Fetsund.

- Ja, spaden er i jorda, sier han.

- Hvor langt har spaden kommet?

- Vi følger planen. Vi har hele tiden sagt vi skal være klare til oppstart i september neste år, sier Remman.

Byggearbeidet ble startet før sommeren, informerer han.

- Det å sette opp et bygg er ikke uvanlig i disse tider, der følger man en fremdrift som Digiplex styrer for oss. Så bygger vi samtidig et virtuelt datasenter på Skøyen som forbereder kunder på migrering fra september beste år.

Det tredje elementet Evry har på gang, er en ytterligere konsolidering av datasentre i takt med at det nye er etablert. Dette er det første som ble startet, og har pågått uavhengig av byggeprosjektet i Fetsund.

De har kunder som står klare for å flytte til Fetsund, forteller Remman.

- Posten, Storebrand og Gjensidige er de første vi har sagt skal inn. Når vi har dette oppe, blir dette en helt ny leveranseform. En ting er datasenteret som sådan, en annen ting er det som skjer i datasenteret. Selve riggingen av datasenteret, både med automatisering, å sørge for selvbetjening, å sørge for sikkerhet som ivaretar behov fremover, mener vi skal skille vårt datasenter fra det man ser skjer i markedet ellers, sier Remman.

Han mener datasenteret blir bedre enn røkla på utsiden, og jammen også bedre på innsiden.

- Dere skal dytte inn flest mulig kunder i Greenfield?

- Vi prioriterer først de tre nevnte. Men vi opplever interesser fra blant annet storkunder som vil være med inn. Datasenteret skaper større fleksibilitet med teknologi som muliggjør og frigjør ressurser til å jobbe mer med innovasjon og utvikling, sier Remman.

- Er dere bekymret for konkurransen fra konkurrentene som Rjukan, Lefdal og Rennesøy?

- Skal man bygge datasenter og drive det, må det være en industriell logikk i det. Det er ikke unaturlig at det ikke er så mye fart i de andre datasentrene, det handler om tyngde. Noe må man jo fylle datasenteret med.

- Men DNB flytter jo fra Evrys datarom og bort til Rennesøy, dette må vel vekke litt bekymring?

- Foreløpig er det ikke så mange kunder der, bortsett fra DNB.

Taust fra Rjukan

Rjukan-prosjektene, som altså ble fusjonert i det nye eierselskapet Nydro, byttet i all stillhet navn til Norzetta 3. september i år. Ifølge styreleder Herman Skougaard skyldes navnebyttet rett og slett at Hydro hadde noen innsigelser.

- Men hvordan ligger det an med disse datastentrene?

- Det ligger an på den måte at det blir styremøte den 22. oktober, og når det er holdt kan jeg svare mer, sier han.

- Og da kommer det informasjon om når spaden går i jorda?

- Videre fremdrift av det hele vil besluttes på styremøtet, så det blir litt vanskelig å prate om dette før styremøtet. Men det finnes planer som er utarbeidet, og vi kommer tilbake med mer informasjon etter 22. oktober.

Tallenes tale viser en egenkapital for 2012 på 1,998 millioner som er igjen av de to millionene som ble spyttet inn som aksjekapital ved selskapets opprettelse. Resultat før skatt var -13.000, driftsinntektene null, soliditet 98,4 prosent og likviditet 64,5.

Selskapene bak, gjør det ikke så godt. Tinn Energi-eide Rjukan Mountain Hall hadde et negativt resultat før skatt på 9,126 millioner kroner i fjor, som riktignok er noe bedre enn de 12,227 millionene i 2011-underskudd.

Rjukan Technology Center (RTC), som eier 50 prosent av Norzetta-aksjene, hadde et negativt resultat før skatt på 1,087 millioner, som riktignok er bedre enn de 8,125 millionene i 2011-underskudd. Aksjonærer i RTC er Troon Pacific (39,05 prosent), ATTP LLC (22,17 prosent), Vedal utvikling (14,78 prosent), Norske Systemarkitekter (13,33 prosent) og Telemark Data Center Services (10,67 prosent).

Revurderer plassering

For Infragreen, som hadde planer om tomter på industritomter nedover Oslofjorden, har det skjedd en liten omveltning i planene, ifølge administrerende direktør Bjørn Vik.

- Vi er kommet et godt stykke på vei. Vi har foreløpig leid oss inn på en lokasjon, og nå nøster vi opp i hvordan vi skal koble sammen de andre lokasjonene, sier han.

- Og det var altså Saugbruks, Hærøya og Langhus, alle i Oslofjorden?

- Vi ser på litt andre steder enn de tre er. Jeg kan ikke si så mye om det akkurat nå, blekket fra siste kontraktsrunde er ikke helt tørt ennå. Det blir veldig likt det som ble sagt, men det har endt opp med å bli litt andre lokasjoner, sier Vik.

- Også ser vi kanskje litt ut av landet, så vi unngår bikkjeslagsmål, ikke minst på kundefronten. Norge er et lite land.

Vik forsikrer at selskapet som sådan utvikler seg videre. Flere ansatte har kommet til, både fra markedssiden og teknisk side.

Vi vil se på datasenter, lokasjon og tjenestetilbyder, og har alliert oss med noen som kan hjelpe oss med det. Eieren Bulk er tung med videre. Det vi har forstått, er at ting tar tid.

Raufoss la det på is

Ellers har Grennerbits (nåværende selskapsnavn: Koyopa) ønsket å opprette datasenter i et industribygg i Narvik, Sintef Raufoss Manufacturing (SRM) har stått i spissen for en fjellhall ved Gjøvik/Raufoss og Institut for energiteknikk har stått i spissen for et prosjekt i Halden. Av disse fikk Computerworld kun fatt i Ruafoss før vi gikk i trykken. Sverre Narvesen fra SRM forteller at deres prosjekt kun var tiltenkt CERN.

- CERN dukket opp, og vi brukte litt tid på å forstå om vi hadde et fortrinn i den konkurransen. Vi laget et prosjekt i den forbindelse, men det gikk ikke gjennom, CERN endte jo opp i et helt annet land, sier han.

- Så CERN var eneste aktuelle kunde her?

- Ja, for øyeblikket ligger prosjektet ganske stille. Det der sporet har vi forlatt.

Bluefjords ved Leirdøla Kraftverk i Luster, der det skal settes opp bygg som skal gjøres til datasenter, er nok et prosjekt. Da Computerworld gikk i trykken hadde de ikke besvart våre henvendelser, men vi kom i kontakt med dem rett før helga og kan derfor meddele følgende derfra:

- Joda, her er det fremgang. Dette prosjektet står ikke på stedet hvil. Vi er nok i gang med bygging i løpet av 2013. Reguleringsplanen har vært godkjent en god stund, og rammeløyven for oppføring blir nok ferdig i disse dager, sier stydemedlem Edvin Brun fra Bluefjords.

- Og dere har noen kunder på gang?

- Jeg tror ikke vi skal snakke om det nå.

- Når regner dere med å være ferdige, da?

- Det er litt avhengig av hvor grei vinteren er. Kommer vi i gang som vi tror, bør vi ha lys i lokalet høsten 2014, sier Brun.

1. januar ble det også opprettet et nytt datasenterselskap, ifølge Computerworlds research. Troll Housing vil bygge i gruver ved Eide, og påstår å ha tilgang på 40 kilometer med tunnel, vannkjøling og strøm fra vindmøller på Smøla. Lars Eivind Haugnes Naas er eier, Einar Norvall Naas står oppført som styreleder. Haugnes Naas hadde ikke anledning til å stille til intervju før Computerworld gikk i trykken.

Her er sentrenes plassering på Norges-kartet: