Smartere e-post

Smartere e-post

BERLIN (PC World Norge): Microsoft har lansert 2010-versjonen av Exchange, og lover store kostnadsbesparelser til selskaper som oppgraderer.

Utviklerkonferansen Microsoft Tech-Ed går denne uken av stabelen i Berlin, med over 7 200 deltakere. Microsoft startet uken med å lansere Exchange 2010 foran en fullsatt sal med rundt 5 000 utviklere fra hele Europa.

Exchange 2010 har fått en rekke nye funksjoner, hvor mange krever den kommende Outlook 2010-versjonen på klienten for at du skal få fullt utbytte av løsningen.

Ifølge Stephen Elop i Microsoft rapporterer kunder om kostnadsbesparelser på opptil 70 prosent ved å ta i bruk Exchange 2010. Årsaken er blant annet støtte for billigere lagringsløsninger, takket være bedre ytelse på mailboksen. Dermed kan du ta i bruk billige lagringsløsninger, der hvor du tidligere kanskje var nødt til å ty til kostbare SAN-løsninger. Disk I/O skal ifølge Microsoft være redusert med 90 prosent i forhold til Exchange 2003.

En annen fordel i 2010-versjonen er at du nå kan ha vesentlig større mailbokser, uten at det går på bekostning av ytelsen. Mens størrelsen tidligere var begrenset til noen hundre megabytes, skal du nå kunne ha mailbokser på 2-10 gigabytes. Arkivering av gammel e-post er også blitt bedre, og mange som i dag har brukt tredjeparts løsninger for arkivering og gjenfinning av e-post skal ifølge Microsoft ikke lenger behøve dette.

Tale til tekst
En nyhet som fikk mye oppmerksomhet på Tech-Ed var muligheten for å kunne motta både e-post, talepost («voice mail»), direktemeldinger og tekstmeldinger (sms) direkte i innboksen. Microsoft hevder at den nye «universelle innboksen» skal kunne gi en produktivitetsøkning på opptil 20 prosent.

I tillegg til at du kan motta talemeldinger i Outlook, kan Exchange 2010 også gjøre om tale til tekst. Dermed kan du lese meldingen i stedet for å lytte til den. Elop kunne fortelle om støtte for en rekke ulike språk, og PC World fikk senere bekreftet at også norsk er blant språkene som er støttet.

Kombinasjonen Exchange 2010 og Outlook 2010 inneholder en rekke nyheter som skal gi enklere håndtering av e-post for brukerne. Ett eksempel er at man nå automatisk kan rydde opp i lange e-postdiskusjoner med ett enkelt knappetrykk. Diskusjoner vil også vises på en mer oversiktlig måte, og innlegg i en e-postdiskusjon vises som en del av diskusjonstråden uavhengig av om e-posten ligger i innboksen, i en mappe eller i sendte elementer.

Hvis du plages av irrelevante e-poster kan du klikke «mute» for å slutte å motta den aktuelle informasjonen. En annen nyhet er «mail tips», som gir deg ulike advarsler og tips når du forsøker å sende en e-post. Dette kan for eksempel være en påminnelse om at e-posten din sendes til en gruppe med mange medlemmer, slik at du unngår å feilsende e-post.

Web-klienten Outlook Web App er blitt forbedret på mange områder, og støtter nå også andre nettlesere enn Internet Explorer. Du har mange av de samme mulighetene som du har i Outlook 2010, blant annet mulighet til å vise e-poster som diskusjonstråder.

Mer sikkerhet
Microsoft lanserte også Forefront Protection 2010 for Exchange Server. Dette er en løsning for å beskytte mot ondsinnet programvare og spam. Joe Licari i Microsoft forteller at løsningen benytter «motorer» fra fem ulike antivirusleverandører. Den nye antispamfunksjonen skal ha en deteksjonsrate på 99 prosent, og levere «falske positiver» i bare 1 av 250 000 tilfeller.

Forefront Protection 2010 for Exchange Server har fått nytt brukergrensesnitt, med blant annet et dashboard som blant annet viser deteksjonsstatistikk.

Les også disse sakene fra vårt søstertidsskrift Nettverk & Kommunikasjon:

  • Reduserer strømforbruket
  • Exchange lansert i 2010-drakt

Les om:

Drift