Sparrow klar for iPhone

Sparrow klar for iPhone

Populær e-postklient på Mac inntar iOS, og er på mange måter bedre enn Apples egen.

Sparrow heter det flotte e-postprogrammet som vi har omtalt ved flere anledninger her på Macworld. Det er kjent for sin lekre og minimalistiske design og smarte funksjoner.

Nå har utviklerne bak e-postklienten lansert en splitter ny applikasjon for iPhone. Den er nydelig og har mye smart funksjonalitet, men har dessverre også en stor begrensning.

Verdt å merke seg med Sparrow er at den kun støtter IMAP-e-post. Det vil si at du bare kan bruke Gmail, iCloud, MobileMe, Yahoo, AOL og eventuelt andre IMAP-e-postkontoer.

Det er også mulig å koble appen opp mot Facebook, akkurat som det med Sparrow på Mac, slik at du enkelt kan se hvem e-postmeldingene du mottar kommer fra. Kjekt.

Smarte sveip

Sparrow for iPhone ligner på sin Mac-storebror, og bringer med seg funksjonalitet vi kjenner fra apper som Facebook og Twitter (tidligere Tweetie). Du har en sidelinje på venstre side av skjermen, som du henter frem ved å sveipe fingeren fra venstre til høyre på skjermen. Appen har tre slike paneler; kontoer, mapper og selve meldingene. I tillegg til å navigere mellom dem med fingerbevegelser, kan du også bruke knapper.

Du kan legge til så mange kontoer du vil i Sparrow, og du kan velge å vise enkeltkontoer eller en felles postkasse. Appen oppfører seg for det meste som en e-postklient burde, du kan se hvor mange innkommende e-postmeldinger det er, hvor mange meldinger som er uleste, og du kan navigere deg til sendte eller slettede meldinger.

Bedre enn Apples

Øverst på skjermen kan du sveipe mellom innboks, uleste og stjernemarkerte meldinger. Du kan også sveipe på en melding i innboksen (fra venstre til høyre), og da får du opp en meny hvor du raskt kan svare på en melding, merke den med stjerne, gi den en etikett, arkivere den eller slette den. Det er raskt og enkelt, og mye mer smidig enn hvordan Apple har løst det i sin Mail-app. En lignende meny finner du nederst i hver enkelt melding.

Sparrow har også en fordel mot Apples app ved at det er mulig å slette flere e-postmeldinger samtidig. Bare trykk på Edit-knappen øverst til høyre på skjermen, velg meldinger du vil slette og trykk på Delete. Du kan flytte eller arkivere meldinger på denne måten også. I tillegg er det mulig å markere alle e-postmeldinger som lest.

Appen støtter samtalevisning, men i stedet for at alle samtaler vises i en egen mappe, må du sveipe opp og ned på skjermen for å vise forrige eller neste melding. Litt forvirrende, men det funker bra for det.

Vi liker også godt hvordan utviklerne har valgt å løse det å legge til e-postadresser ved sending av e-post. En liste over kontakter dukker opp på skjermen, og fra denne kan du enkelt trykke på kontakten for å legge dem til som mottaker (og du kan også velge om de skal stå som Cc eller Bcc). Har du koblet til Facebook, er det enda enklere å se hvem kontaktene er.

Mangler push

Den største mangelen med Sparrow for iPhone er at det ikke er noe push eller varsler for ny e-post. Betaversjonen av e-postklienten hadde imidlertid dette, men den brukte et API reservert for VoIP-apper, noe som fikk Apple til å avslå appen.

Utviklerne vil heller ikke sende e-postmeldingene til brukerne gjennom en push-server, siden de da ville vært ansvarlige for sikkerheten av innholdet, noe de ikke er i stand til å gjøre per dags dato, skriver de på sine hjemmesider.

Dessverre finnes det heller ingen mulighet til å endre standard e-postklient i iOS, så om du klikker på en e-postklient, kommer den vanilge Mail-appen opp.

Merk også at Sparrow ikke er en universal app for iOS, så enn så lenge finnes ikke en ordentlig iPad-versjon. Forhåpentlig er dette noe som vil komme i fremtiden, nå som iPhone-appen er ferdig laget. Sparrow for iPhone koster 21 kroner fra App Store her.

Les om:

Drift