Store problemer for bank-Norge

Store problemer for bank-Norge

Datafeil hos EDB slo ut minibanker, nettbanker og betalingsterminaler.

(Oppdatert kl. 12.30) Minibanker, nettbanker og betalingsterminaler fungerte ikke i store deler av Norge tirsdag formiddag. Computerworld har fått bekreftet at årsaken var en datafeil hos EDB.

EDB har en rekke norske banker som kunder. Blant andre bruker Dnb Nor, Pareto, Forex, KLP, Storebrand Bank og en lang rekke sparebanker løsninger fra EDB.

- Driftsproblemer

Hos EDB har det vært travelt. Informasjonssjef Torgeir Kristiansen i EDB bekrefter at de har store problemer.

- Vi har driftsproblemer, og de er forholdsvis omfattende. Vi har et utfall i nettet som påvirker kunder både i Norge og Sverige, sier han.

- Gjelder det alle bankkunder?

- I alle fall en stor del. Det er veldig mange nordmenn som ikke får benyttet nettbanken nå. Vi jobber med å feilsøke dette. Og kan ikke si når problemene er løst.

Selskapet har også store problemer med de interne telefonsystemene.

- Det kan være vanskelig å komme i kontakt med oss. Problemene påvirker også de interne telefonene våre. Våre kunder bør derfor prøve å komme i kontakt med sin kontaktperson på mobil, sier Kristiansen.

Kristiansen kan ikke si noe om bruk av minibanker eller betalingsterminaler. BBS har ikke vært tilgjenglig for flere detaljer.

Ingen detaljer

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB Nor bekreftet tidligere i dag at banken har hatt problemer med EDB-løsningen.

- Ja, EDB har dataproblemer. Jeg kjenner ikke detaljene rundt dette, men det påvirker oss og våre systemer, sier han til Computerworld.

Også Telenor, som eier 51,8 prosent av EDB og har tett samarbeid med selskapet, fikk problemer som følge av driftsstansen, blant annet med mobilhandel.

- Det er et problem hos EDB. Før vi vet hva om problemenes art, får vi ikke gjort noe i det hele tatt, sier informasjonssjef Knut Sollid.

Feilen rettet

Kvart over tolv ringte EDBs informasjonssjef tilbake til Computerworld og kunne fortelle at nettverksproblemene var isolert og at feilrettingen har startet.

- Problemene er nå løst. Det var et problem i nettverket uten at jeg kan gå nærmere inn på detaljene nå. Men våre kunder kan oppleve noe ustabilitet i en overgangsperiode, sier Kristiansen.

EDB har driftsavtaler med følgende sparebanker: Sparebanken Hedmark, Sparebanken Sør, Sparebanken Sogn og Fjordane, Sparebanken Rana, Etne Sparebank, Flekkefjord Sparebank, Haugesund Sparebank, Hegra Sparebank, Kvinnherad Sparebank, Lillesand Sparebank, Luster Sparebank, Sauda Sparebank, Skudenes & Aakra Sparebank, Sparebanken Hardanger, Søgne og Greipstad Sparebank og Tingvoll Sparebank.

Les om: