- Var aldri skikkelig uvenner

- Var aldri skikkelig uvenner

Forholdet mellom Evry og Sparebank1 var anstrengt, men vi var vel aldri uvenner, sier it-direktør Eivind Gjemdal i banken.

Evry kunne onsdag morgen melde at de har skrevet en langsiktig avtale med Sparebank1-gruppen. Bankene skal kjøpe it-tjenester for totalt to milliarder kroner, over fire år. Dermed ser kunden og leverandøren ut til å være venner igjen etter en rekke driftsbrudd.

- Det er riktig at vi sa opp det strategiske samarbeidet med Evry for tre år siden, men både vi og de har jobbet med store endringer de siste årene, sier it-direktør Eivind Gjemdal i Sparebank1.

Blitt venner igjen

Sparebank1 er en sammenslutning av en rekke lokal- og regionalbanker med en markedsandel på 20 prosent av det norske innskudd- og lånemarkedet. Øverste mann for it i konsernet er alliansedirektør Eivind Gjemdal som nå har trykket Evry til sitt bryst igjen.

Det står i kontrast til stemningen i mai 2011 hvor Gjemdal satte foten ned og sa opp det strategiske samarbeidet med it-giganten.

- Kvaliteten på leveransene har vært så dårlige at vi har valgt å si opp det strategiske samarbeidet, sa han den gangen.

Bakteppet var at tusenvis av kortkunder ble rammet midt i påskehandelen samme år. En feil i maskinvaren hos Evry skapte trøbbel med 200.000 transaksjoner.

Utfordringer i en 24/7-verden

I et større intervju med Eivind Gjemdal i Computerworld i fjor høst fortalte han om systemer laget for 20 år siden og som ga et 3270 (grønn skjerm med bare tekst red. anm.). Men at det ikke vart kjernebanksystemet som var den største utfordringen.

- Kjernebank er stabilt og vi har ikke de store driftsutfordringene. Men det er klart det har sine utfordringer med et så gammelt system i en moderne bank.

Gjemdal forteller at siden de sa opp det strategiske samarbeidet med Evry har it-avdelingen ryddet opp i mellomlaget, altså laget mellom kjernebanksystemene og systemene i front.

- Min utfordring i dag ligger mellom kjernebanksystemet og det brukerne og kunden ser i en 24/7 verden, sa ha i intervjuet.

LES OGSÅ: Vil ha full kontroll på bank-it

Bygger ny kjernebank

I dag forteller Eivind Gjemdal at de har fortsatt å rydde opp og fått kontroll på it-systemene. Som en del av dette arbeidet har de insourcet en god del, blant annet jobber det nå 25 flere programmerere i banken siden han snakket med Computerworld i fjor.

- Insourcingen har vært en suksess. Jeg er opptatt at vi har kontroll på nettbank og mobilbank og at bygger komponenter på egen kjøl, sier Gjemdal.

- Er dere nå venner med Evry igjen?

- Vi var vel aldri uvenner. Det har vært en kraftig kvalitetsfokus på begge sider. Evry har gjort store grep for å rydde opp. Byttet ut eller kraftig fornyet kjerneløsningen, med blant annet reskontro - der hvor kontoen føres, sier Gjemdal.

Han forteller at de bygger mye utenfor Evry og at de således fortsatt ikke er en strategisk partner.

- Vi er opptatt av kostnadsdeling. Med den avtalen vi nå har inngått avtale med Evry for å fornye kjernebankløsningen, får vi delt kostnaden med andre banker. Det er fornuftig sourcing, sier Gjemdal.

Les om:

Drift