Vi kan få verdens største datasenter

Lefdal Gruve har det som trengs, konkluderer arbeidsgruppe.

Publisert Sist oppdatert

En mengde bedrifter og organisasjoner har det siste året jobbet med et forprosjekt for å finne ut om Lefdal Gruve kan bli et digert datasenter.

Blant annet har IBM, Hafslund, Dnb Nor, Tandberg og Ikt-Norge engasjert seg i arbeidet. Det statsstøttede prosjektet er Sogn og Fjordanes største it-prosjekt noensinne, og involverer over 60 personer.

Nå er konklusjonen klar: "Lefdal Gruve kan bli verdens største grønne datasenter".

Fornybar energi

- Prosjekt ”Lefdal Gruve” har ikke bare vist at gruven er egnet som datasenter, men at gruven er optimal for storskala oppbygging av datasenterfasiliteter til en internasjonalt konkurransedyktig kostnad, sier Ingvild Myhre, som har ledet styringsgruppen i prosjektet, i en pressemelding.

Gruven er verdens største olivingruve, og byr på 120.000 kvadratmeter i seks nivåer. Allerede her er gruven verdens største råbygg for datasenterbruk. Nå gjenstår det å se om gruven i tiden fremover blir omgjort til verdens største datasenter.

Ettersom det er stor tilgang på fornybar energi i nærheten, er målet at det ikke bare skal bli verdens største datasenter, men også verdens største grønne datasenter.

Skal skaffe selskaper

- Vi konkluderer med at lokasjonen vil kunne drives på toppnivå innen energieffektivitet blant store datasentre i Europa. Det er også potensiale for å utnytte 100 prosent fornybar energi fra fremtidens smarte strømnett, sier IBM-direktør Morten Thorkildsen.

Nå blir gruven markedsført på konferanser i inn og utland, under slagordet "the norwegian solution". Håpet er å tiltrekke seg bedrifter som vil flytte inn i berget.

- Jeg er overbevist om at Norge kan bli en stormakt innenfor grønn datalagring. Localhost i Måløy har vært et foregangsprosjekt på dette området i Norge, og Lefdal Gruve er et godt eksempel på hvilke muligheter Norge har internasjonalt på området, mener Ikt-Norge-direktør Per Morten Hoff.