Yahoo i Kina-trøbbel

Yahoo i Kina-trøbbel

Et utvalg i Kongressen i USA vil undersøke om Yahoo har vært blandet inn i arrestasjonen av en kinesisk journalist.

En talsmann for utenriksutvalget i Representantenes hus, Tom Lantos, kunngjorde fredag at Kongressen ikke er komfortabel med måten den kinesiske journalisten Shi Tao har blitt dømt til ti års fengsel på. Ifølge flere organisasjoner for menneskerettigheter har det amerikanske selskapet Yahoo vært innblandet ved å fremskaffe informasjon om nettbruken til journalisten.

Utvalget mener også at Yahoo har prøvd å skjule informasjon for Kongressen, noe som anses som en alvorlig forbrytelse, skriver Lantos på den offisielle websiden til Representantenes hus.

Shi jobbet i redaksjonen til Contemparary Business News i Hunan-provinsen i Kina. Dommen som sendte ham til fengsel var blant annet basert på eposter som Yahoo har formidlet til de kinesiske myndighetene. Disse epostene viser ifølge dommen at Shi var involvert i aktiviteter rundt 15-års minnet etter Tainanmen-massakren i 1989. Han fikk ti års fengsel.

- Det er ille nok at et stort amerikansk selskap skaffer kinesiske politi informasjon slik at de kan ta noen som setter søkelyset på Kinas undertrykkelse. Men å dekke over dette når Kongressen søker om informasjon er en alvorlig forbrytelse. Vi forventer at vi vil finne sannheten, og Yahoo vil stilles til ansvar for den, skrives det i meldingen.

Les mer på websiden til Representantenes hus.

LES OGSÅ: Kinesiske gamere bekjemper korrupsjon

Les om:

Drift