Drømmemiljø for utvikling

Drømmemiljø for utvikling

Trolltechs Qt 4 appellerer med forbedret ytelse, mindre plass og mye ny funksjonalitet.
-- Qt 4 er den mest betydningsfulle versjonen av Qt vi har introdusert. Qt er nå etablert som et omfattende rammeverk for kryss-plattform utvikling i organisasjonen, sier Eirik Chambe-Eng, administrerende direktør i Trolltech.

Trolltechs Qt er et utviklingsrammeverk som er nøye tilpasset Mac, Linux/Unix og .Net med sitt grunnlag i programmeringsspråket C++.

-- Du skriver applikasjonen din på toppen av din foretrukne plattform. Å flytte den er så enkelt som å hente kildekoden og rekompilere det på den nye plattformen, sier Scott Collins, evangelist for Qt.

Plattform er i denne forbindelse Linux, Mac, .Net eller Unix.

For innvidde Linux-brukere er Qt godt kjent fordi det er programmeringsgrunnlaget for vindusmiljøet KDE (Kool Desktop Environment) som først ble brukt i Unix-miljøer og siden overtatt av Linux.

-- Mest berømt et Qt som hjertet til KDE, understreker Scott Collins.

For alle formål

Qt 4 som er Trolltechs største prosjekt, kommer i tre utgaver. Målet er å utvide Qts fortrinn til et bredere sett med applikasjoner fra grafisk presentasjon på pc-skjermen til komplekse beregningsintensive applikasjoner og databaseapplikasjoner.

Qt Console er optimalisert for forretningslogikk tilpasset tjenestemaskiner.

Qt Desktop Light er et forenklet utviklingsmiljø for bordflaten som inneholder det meste som trengs til applikasjonsutvikling.

Qt Desktop er et fullverdig utviklingsmiljø for pult og datarom. Dermed vil det være mulig å lage applikasjoner for alle maskinkonstellasjoner. Nytt er integrasjon med Microsoft Visual Studio .Net som gjør det enklere for Micorsoft Windows utviklere å dra nytte av Qt 4.

Funksjonalitet

-- Vi jobbet på forskjellige prosjekter og trengte et utviklingsverktøy for Mac, Windows og Unix, sier Haavard Nord, administrerende direktør i Trolltech.

Eirik Chambe-Eng og Haavard Nord startet Trolltech sammen og er i dag sidestilte administrerende direktører.

Behovet for håndtering av flere miljøer ble starten på Qt som med versjon fire er fullstendig omskrevet med ny funksjonalitet.

Av funksjonaliteten kan nevnes gjennomskinnelighet og fargeavskygninger, slik at en blåfarge varierer i intensitet på skjermen. Dette er funksjonalitet som kommer i Microsofts kommende produkter, eksempelvis Windows Vista (Longhorn).

Kraftig grafikk støtter gjennomskinnelighet, glatting, desimaltallskordinater, gradienter og ekstern utpensling (rendering) er klare forbedringer.

Videre er Qt 4 fire tilrettelagt for flertrådsteknologi, det vil si at forskjellige programvaresekvenser kan behandles i parallell. Det er delvis for effektiv utnyttelse av flerkjerneprosessorene. I tillegg støttes databasekobling og XML for å lage avanserte tjenesteapplikasjoner.

Effektivitet er også prioritert. Utviklerne får mer funksjonalitet med lavere minneforbruk. Applikasjonene får gjort mer uten å øke bearbeidingskapasiteten.

Lidenskapelig

-- Vi bestemte oss på å lage verdens beste utviklingsverktøy allerede i 1994. Det hele startet som et bibliotek for å redusere skriving av tonnevis med kode, fremhever Haavard Nord.

Qt har hatt som formål å være et verktøy som gjør det morsomt å kode.

-- Vi var veldig pasjonsfylte, vi elsket å programmere, å uttrykke kreativitet i dataprogrammer, fortsetter Haavard Nord.

Denne lidenskapen har drevet Qt frem. For hver generasjon har ny funksjonalitet blitt lagt til, samtidig som gammel funksjonalitet har blitt revurdert og skrevet om.

Hensikten er å unngå at for hver gang det kommer en ny versjon så er den dobbelt så stor som forrige. En rekke av Microsofts produkter har hatt en tendens til å ese opp for hver ny versjon.

-- Når vi gir en utvikler Qt, blir vedkommende solgt på produktet. 96 prosent vil anbefale det for andre. 80 prosent fornyer hvert år, hevder Haavard Nord.

Det er to typer lisenser, en gratis i henhold til GPL (General Public Licence) og en lisensbetalt. De fleste velger den siste for selv å bestemme over sine applikasjoner. GPL forutsetter at resultatet av utviklingen gjøres tilgjengelig for alle innen miljøet for Open Source.

-- Vår målgruppe er bedrifter som lager programvare for forskjellige plattformer, eksempelvis Adobe. 80 bedrifter bruker Qt til apparater, hvorav 30 er i mobilbransjen og en håndfull lager set-top-bokser, hevder Haavard Nord.

Da er det ikke Qt som benyttes, men Qtopia som er en applikasjonsplattform for Linux basert på Qt, for apparater som lomme-pc-er og smarte mobiltelefoner.

Motorola benytter Qt for å lage funksjonalitet i sine mobiltelefoner. Fire apparater for det kinesiske markedet er utviklet med Qt.