Verdens første dronefraktede vaksine

MONTERING: Dronefrakt av vaksiner skal gjøre det enklere å nå barn i fjerntliggende områder i det øyrike landet i Stillehavet. Foto: Unicef/UN0264778/Chute

Verdens første dronefraktede vaksine

Tirsdag ble verdens første dronefraktede vaksine levert med kommersiell transport.

Vanuatu består av over 80 fjellrike øyer som strekker over 1300 kilometer. Landsbygda Cooks Bay kan kun nås til fots eller med småbåt. Nesten 20 prosent av barna i Vanuatu får ikke vaksinene de trenger. Det ønsker Unicef å gjøre noe med. Nå har de inngått et samarbeid med regjeringen i øyriket om den første kommersielle dronekontrakten for levering av vaksiner via luftveien.

Vanskelige områder

Vaksiner er vanskelig å transportere ettersom de trenger bestemte temperaturer.

– Det er ekstremt vanskelig å bære kjølebokser for å holde vaksinene kalde mens man krysser elver, går over fjell og følger kronglete stier, ofte i regnvær. Jeg har valgt å bruke småbåter, men disse blir ofte blir kansellert på grunn av dårlig vær, sier sykepleier Miriam Nampil, i en pressemelding fra Unicef. Det var Nampil som injiserte verdens første droneleverte vaksine.

Begrenset tilgjengelighet gjør at  1 av 5 barn ikke får viktige vaksiner.

– Med disse dronene, kan vi nå mange flere barn i de mest avsidesliggende områdene, sier Nampil.

Global helse

– Dagens droneflyving er et stort sprang for global helse, sier Henrietta H. Fore, Unicefs administrerende direktør, og fortsetter:

– Det er i dag vanskelig å nå alle verdens barn med vaksiner. Droneteknologi er banebrytende for å nå fram til barn som bor i områder det er vanskelig å komme til, sier hun i meldingen.

Dette er første gang en regjering skriver kontrakt med et kommersielt dronefirma om transport av vaksiner til fjerntliggende områder. Den australske droneoperatøren Swoop Aero ble valgt etter en anbudsprosess.

På lang sikt er regjeringen i Vanuatu interessert i å integrere dronelevering av vaksiner i sitt nasjonale vaksinasjonsprogram, i tillegg til mer utbredt bruk av droner til andre medisinske distribusjoner. 

Les om:

drone