Intel Falcon 8+. Foto: Intel

TYSKBASERT: Intels aller første drone under eget merkenavn, Intel Falcon 8+, er basert på tysk teknologi via oppkjøpet av Ascending Technologies ved nyåret. (Foto: Intel pressefoto)

Intel lanserer drone

Ser etter nye markeder etter å ha bommet på mobiler og sviktende pc-salg.

Intel har nylig lansert sin aller første drone under sitt eget merkenavn. Selskapets Intel Falcon 8+ er en drone rettet mot det profesjonelle markedet, for salg i Nord-Amerika. Dette er en del av selskapets strategi for å bli ledende i markedet for droner, der Intel har en uttalt ambisjon om å lede an i proffmarkedet.

Nye muligheter

Intel har lenge sett på droner som en mulig ny anvendelse for selskapets elektronikk og andre teknologier. Et klima der selskapet fullstendig bommet på mobilrevolusjonen og aldri kom seg med der, samtidig som salget av tradisjonelle pc-produkter som er basert på Intels teknologier har stupt de siste årene, har tvunget Intel til å se seg om etter nye områder for sine produkter.

Selskapet har allerede eksperimentert litt med droneteknologier for forbrukermarkedet, via dronen Yuneec Typhoon H, som bruker Intels Realsense-teknologi for computersyn for intelligent deteksjon og unngåelse av hindringer. Intel har også lansert utviklingssettet Intel Aero Platform for utviklere som ønsker å lage sin egen drone.

Drone-oppkjøp

Intel har også gjort flere oppkjøp for å understøtte sin dronestrategi. Ganske nylig kunngjorde Intel at de kjøpte opp selskapet Movidus. Dette selskapet spesialiserer seg på systembrikker (SoC - «System on a Chip») som akselererer tredimensjonalt computersyn.

Disse brikkene behandler kamerabilder i sann tid ved å bryte bildene ned i mindre biter som lar seg behandle parallelt. Dette er det allerede mulig å gjøre ved hjelp av avanserte grafikkprosessorer (GPU-er), men disse trekker for mye strøm til å være mobile, gjerne flere titalls Watt. I mobile enheter som droner og andre internett-ting, må denne behandlingen utføres med et langt mindre energikonsum.

Movidus leverer brikker til velkjente droneprodusenter, som DJI med sine ledende Phantom-droner. Selskapet leverer også til Flir Systems, som lager termiske kameraløsninger, som også er en underleverandør til DJI.

Tyskbasert

Akkurat på nyåret i år kunngjorde Intel et annet drone-oppkjøp. Da var den tyske dronemakeren Ascending Technologies som ble slukt opp av elektronikkgiganten. Dette selskapet lager komplette droner som er rettet mot proffmarkedet.

Selskapet har også en rekke programvareteknologier som Intel har bruk for. Ascending har autopilot-løsninger som hindrer at dronen flyr inn i hindringer, noe som Intel kan kombinere med sine Realsense-kameraer.

Den nye Intel Falcon 8+-dronen er basert på et Ascending-produkt, Asctek Falcon 8. Dronen er en V-formet åtte-rotors drone med full redundans i elektronikken, inkludert batterier, kommunikasjon og sensorer. Den er ifølge Intels pressemelding utrustet for industriell inspeksjon, oppmåling og kartlegging for profesjonelle og eksperter. Dronen måler 76,8 x 81,7 x 16 centimeter, og veier 2,8 kilo.

Egen «cockpit»

Dronen er utstyrt med Asctek-teknologier som trippel redundant autopilot med tre uavhengige treghetsbaserte sensorer, som skal kompensere for eksterne påvirkninger som elektromagnetiske felter eller sterk vind.

I tillegg kommer den med en egen mobil tabletbasert kontrollenhet for piloten til dronen. Denne kaller Intel for «Intel Cockpit», og den har en joystick for enhånds flyging og et vanntett brukergrensesnitt Den bruker Intel Powerpack smarte batterier.

I Intels produktannonsering er det ikke småtterier selskapet lover om den nye dronen: «Den beste ytelsen og vekt-til-nyttelast-forholdet i industrien; den høyeste stabiliteten under vanskelige flyforhold; enkelt utskiftbar og dypt integrert nyttelast; den beste sikkerheten i klassen, inklusive uovertruffen robusthet mot magnetiske forstyrrelser; GPS med høy presisjon; og en av verdens største forhandlernettverk og supportapparater for å understøtte forretning og daglige operasjoner».

127 milliarder dollar

Det er ikke et lite marked Intel har bestemt seg for å gå etter. Ifølge en rapport fra Pricewaterhousecoopers (PwC) som ble publisert i mai i år, er det totale globale markedet for droner i alle tenkelige markedssegmenter estimert til en verdi av over 127 milliarder dollar.

Den industrien som peker seg ut som den mest lovende for droner, er infrastruktur. PwC estimerer verdien av dette markedet alene til like over 45 milliarder dollar. Disse tallene er basert på en studie av 2015-tallene for kostnadene og arbeidet i hver industri som kan la seg erstatte av drone-baserte alternativer.

Det er enkelt å tenke seg anvendelser for droner innenfor denne bransjen. Inspeksjon av vanskelig tilgjengelige ting som kraftlinjer og -master, antennemaster for telekommunikasjon og alle former for byggeplasser er opplagte kandidater. Disse oppgavene har tradisjonelt involvert leie av helikopter, med dertil hørende kostnader.