Dropp bakkenettet

Dropp bakkenettet

Om det vil koste 1,5 milliarder eller 800 millioner å bygge ut et digitalt bakkenett spiller liten rolle, hvis vi ikke vet hva vi skal bruke det til. De som vil ha digital-tv kan betale for det selv.
Hvor mye skal staten bruke for at tv-tittere skal få bedre lyd og bilde? Dette er et hot tema om dagen. Stortinget skal ta beslutningen i mars, og slik det ser ut nå blir det flertall. Det er verdt å merke seg at investeringen kommer bare 30 prosent av befolkningen til nytte. Ifølge tall fra SSB har nemlig nesten 70 prosent av oss enten kabel- eller satellitt-tv, og dermed mulighetene til digital-tv allerede.

Så hva i all verden er poenget med et nytt bakkenett? Vel, digital-tv er gøy. Og alt som er gøy koster stort sett penger. Jeg har digitalt-tv over kabel og er veldig fornøyd med lyd- og bildekvalitet. Fakstisk så fornøyd at jeg er villig til å betale en hundrelapp i måneden for dekoderen som trengs. Men ut over bedre lyd og bilde ser jeg ikke noen "killer-applikasjoner".

Interaktivt tv er liksom den store fordelen med digital-tv. Men det funker ikke som det skal. Det treigt, altfor treigt. Det samme gjelder den elektroniske programguiden (EPGen) jeg har. Genialt i teorien, helt håpløsT i praksis. Det er enklere å bla opp i Se og Hør, eller bruke internett, hvis du skal være interaktiv.

De som vil ha digital-tv kan betale for det selv. Har du ikke kabel, så kjøp en satellitt-pakke til én krone. Hvis staten skal forbedre hjemmeunderholdningen til folk, så kan de heller sponse kronen til parabolantennen til de som ønsker det. Da kommer staten langt med 500.000 kroner, og sparer en milliard som kan brukes på helt andre ting enn bedre lyd- og bildekvalitet.

Når farge-tv ble diskutert i Stortinget på begynnelsen av 1970-tallet var det flere politikere (inkludert tidligere kringkastingssjef Einar Førde) som mente at farger ville trekke oppmerksomheten bort fra selve budskapet i fjernsynsapparatet. Synes latterlig nå, men en seriøs diskusjon den gangen.

Verre er det at Kulturdepartementet på 1980-tallet arbeidet med planer for å forsøke å forstyrre (scramble) satellitt-signalene for å unngå europeisk forsøpling av våre bunadskledde kultursjeler. Det var mye dritt på tv også den gangen. Dette ble aldri en realitet av én grunn - det var umulig å bare forstyrre signalene over Norge uten samtidig å forpurre tv-hverdagen til vår svenske og danske venner.

Dette har kanskje ikke så mye med debatten rundt digital-tv å gjøre, annet enn at mediestrategi og vurdering av folks behov og ønsker ikke alltid er like gode hos politikerne. Gi de 30 prosentene som i dag ikke har mulighet for å ta inn digitalt-tv én krone, så de får kjøpt seg en satellitt-pakke.