Dumme, onde og grusomme virus

Mange virus rammet hardt og brutalt i løpet av 2005. Panda Software har laget sin årskavalkade.

2005 er snart forbi og tradisjonen tro skal det gjøres opp status for de viktigste begivenhetene som har skjedd. På virusfronten har Panda Software laget en kavalkade over de mest bemerkelsesverdige virus som rammet PC-brukerne de siste 12 månedene. Her er listen:

Årets første:

Downloader.AEE fikk den heller tvilsomme æren av å være den første trusselen som ble loggført i 2005. Det er mye som tyder på at utviklerne hadde nok å gjøre nyttårsaften siden trojaneren viste seg straks rakettene føk til værs.

Årets mest irriterende:

Panda Software mener Elipter.D fortjener denne karakteristikken siden viruset hindret kjøring av mer enn 90 ulike applikasjoner, inkludert Word, Excel og Winzip.

Årets luring:

Ormen Sober.V lurte en rekke mennesker ved å tilby gratisbilletter til finalekampen i neste års fotball-VM i Tyskland.

Årets dummeste:

Trojaneren Banker.APM forsøkte å stjele fortrolige bankopplysninger uten særlig suksess. Koden inneholdt nemlig en rekke elementære programmeringsfeil.

Årets løgnhals:

Trojaneren Downloader.EJD ble spredd i en e-post der avsenderen tilsynelatende skulle være fra Microsoft. I e-posten ble det advart mot ormene Zotob og IRCBot, som herjet på nettet i august. Målet var å lure uforsiktige brukere til å kjøre en patch som skulle forhindre et slikt angrep.

Årets mest ondskapsfulle:

I denne kategorien er det to kandidater som utmerket seg spesielt. Zar.A.worm ble spredd i en e-post hvor emnefeltet lød «støtt ofrene for den asiatiske tsunami». Downloader.ENC fungerte på samme måte ved å utnytte ofrene for orkanen Katrina.

Årets mest observante:

Trojaneren Bancos.NL hadde som mål å spionere på brukere når var inne i nettbanken. Dette er ikke noe spesielt for et virus, men de fleste tradisjonelle virus kun har vært i stand til å overvåke et par hundre web-adresser. Bancos.NL kunne imidlertid overvåke 3.000 adresser.

 

Du finner mer informasjon i virusleksikonet til Panda Software.

 

Her finner du en test av 10 pakkeløsninger for brannmur og antivirus.