DVD-Jon har cracket Windows Media Player

DVD-Jon har cracket Windows Media Player

Vår mest kjente it-eksport, DVD-Jon, har åpnet opp krypteringskoden i Microsofts Windows Media Player og laget en dekoder for mediefilene.

Nettavisen The Register omtaler Jon Lech Johansen som "Norges mest kjente it-eksport". Johansens ferskeste crack gjør at medieinnhold beregnet på Microsofts mediespiller kan avspilles på andre spillere.

DVD-Jon har omvendt-utviklet en proprietær algoritme som brukes til å pakke inn NSC-filene i Media Player og beskytte dem mot hackere som sniffer etter mediekildens ip-adresse, port eller sendeformat.

NSC er en beskrivelsesfil brukt i Media Player, nærmere beskrevet her. En NSC-fil inneholder informasjon om en sending (stream), slik som navn og adresse på serveren som formidler den. Når filen åpnes i Media Player, blir den så dekodet og koblet opp mot den angitte serveren.

- Beskytter ikke

Johansen mener det ikke er noen god grunn til å holde NSC-filene kryptert. Når man åpner filen med Media Player for å se en sending (stream), kan ip-adressen og porten nemlig uansett avdekkes ved hjelp av netstat-verktøyet som er inkludert i de fleste operativsystemer.

Ifølge Cisco Systems og andre seskaper som leverer produkter med NSC-støtte, skal kodingen Johansen nå har cracket, beskytte medieinnholdet. Men den norske hackeren tror krypteringen har et annet formål.

- Det er mer sannsynlig at hensikten er å hindre NSC-støtte i konkurrerende mediespillere, sier han.

Alternativ spiller

Helt konkret er meningen med stuntet å gjøre innhold for Media Player tilgjengelig for frikode-baserte VideoLAN Client (VLC), en mediespiller for nettsendinger. VLC er tilgjengelig for tolv forskjellige operativsystemer og Linux-distribusjoner. Mac-versjonen er lastet ned seks millioner ganger.

Johansen sier til The Register at cracket kom etter mange forespørsler om NSC-støtte i VLC. En utvikler jobber allerede med å integrere Johansens dekoder i VLC.

- Windows Media Player er jo ikke særlig bra, og de som bruker Windows og Mac bør ikke tvinges til å bruke denne spilleren til å se slike NSC-sendinger.