Dypt inne i pengenes trafikkmaskin

Dypt inne i pengenes trafikkmaskin

På Stovner sitter it-folkene som sørger for at du får pengene dine når du skal.

Lokalisert i Groruddalen i Oslo ligger BBS (Bankenes Betalingssentral). Her overvåkes store deler av betalingsformidlingen i Norge. Forbi en vakt og gjennom flere dører sikret med kort og koder, kommer man til slutt til en dør ikke engang BBS-informasjonssjef Stein-Arne Tjore har adgang til.

Bak denne sitter en liten gruppe mennesker, en gjeng som skal være isolert fra alt og alle som kan forstyrre i arbeidet.

- Her inne tar vi pulsen på bankene. Her er det kun de som måkomme inn som kommer inn, sier teamleder Frank Remen, og åpner døren.

Rommet er lyst. Til venstre er det vanlige kontorplasser, og til høyre er det en dør som fører inn til et konferanserom. Hvis man går rundt sistnevnte rom, finner man et knippe ansatte på rekke og rad i et slags kontrollsenter. Verdens rikeste land er avhengig av å til en hver tid ha noen som passer på at alt går som det skal i pengenes motorvei.

For mens du jubler og tenner på raketter på nyttårsaften eller går i tog 17. mai, sitter det på samme tid mennesker i kontrollsenteret og nistirrer på forskjellige dataskjermer. Hele døgnet, hele uka, hele året. Nettbanker og betalingsterminaler stenger aldri, dessuten kjører bankene seg i mellom en del transaksjoner om natten. Pengene flyter kontinuerlig, representert gjennom ett- og nulltall i forskjellige dataprogrammer.

LES OGSÅ: Dro kort for 352 milliarder kroner

- Vår jobb er å følge med på alle systemene og sikre at alt går det som det skal. Hvis noe går galt kan konsekvensen for eksempel være at du ikke får lønn når du skal, sier Remen, og forklarer at de fleste applikasjonene er egenutviklede.

Eget kriserom

Avdelingen Remen er med på å styre har 33 ansatte, som fordelt på skift sitter fordelt over tre rader i noe som minner om en liten kinosal, bare med mange datamaskiner og få sitteplasser. På lerretet i front vises en rekke grafer og informasjon om nettverkene.

- Nettverket er for sikkerhets skyld basert på flere forskjellige leverandører, forklarer Remen.

Bak radene med ansatte er konferanserommet, eller kriserommet om du vil. Dette tar man i bruk om det oppstår et behov for å legge en slagplan ved uforutsette hendeleser. Informasjonssjef Tjore understreker at det er svær sjeldent rommet benyttes, hvis man ser bort fra teambriefing ved vaktskifter.

Men hva betegnes som krise? Er BBS som Fort Knox? Remen og Tjore utveksler korte blikk.

- De ulike tjeneste har ulike krav til oppetid. Noe mer enn det kan vi ikke kommentere, sier Tjore, som heller ikke ønsker å kommentere temaer som omhandler hackeforsøk ved BBS.

LES OGSÅ: Nedslående sikkerhet i nettbankene

Skatterush

Midt i juleshoppingens innspurt, 22. desember 2006, ble det satt ny rekord med hele 4,4 millioner korttransaksjoner. Generelt var det 760 millioner korttransaksjoner i hele 2006.

- Vi kan relativt tidlig estimere når det er trykk. Typiske perioder er jul, tv-lisens og veiavgift, forteller Remen.

Jula er for lengst over og sola skinner i Groruddalen. Dagen i dag virker rolig. Men snart blir det på ny hektisk for folkene som jobber døgnet rundt i Norges pengetrafikkmaskin. Snart skal skattepenger ut til de som var heldige nok, og andre veien for de mindre heldige.

- Er dere klare for rushet?

- Ja, vi er klare for den økte trafikken som kommer som en konsekvens av skatteoppgjøret. Vi må hele tiden ligge i forkant og vurdere kapasiteten på de ulike systemene, slik at vi sørger for å opprettholde sikker og stabil drift, avslutter Remen.

LES OGSÅ: Nettrygghet baseres på følelser