Dyrt blekk blir billigere

Blekkskrivere er nesten latterlig billige, mens blekkprisene er skyhøye. Lexmark vil nå både senke prisene og bruke mindre blekk.

VALENCIA: Når det blir rimeligere å kjøpe ny skriver enn å skifte blekkpatroner, er det opplagt noe er galt. Alle leverandørene av blekkskrivere er med på racet med rimelige skrivere og dyrt blekk. Men nå vil i alle fall Lexmark ha blekkprisene ned, og setter ned prisene, også i Norge.

-- Vi visste faktisk ikke hvor ille det var. Folk klaget over urimelige priser, noe vi ikke var helt enige i, men da vi undersøkte i butikkene fant vi for eksempel blekkpatroner som vi anbefalte solgt for 295 kroner med prislapp på 495. Dette har vi tatt tak i, og har bedt enkelte kjeder og kanaler som opererer med så høye påslag om å ikke markedsføre våre produkter, sier markedsdirektør Hans Arvid Rønning i Lexmark.

Følger med prisene

Rønning påpeker at de er forsiktige med å bruke veiledende priser, ettersom Konkurransetilsynet følger med. Men de har bedt forhandlere og distributører om å skjerpe seg og sette sine blekkpriser i takt med valutajusteringene Lexmark foretar. Lexmark-ansatte sjekker nå fra tid til annen prisene på blekkpatroner i butikkene.

-- Vi har lagt ut en oversikt over hvilke butikker som nå selger blekkpatroner til riktige priser på www.blekksikon.no. Etter at vi startet opp denne er prisene i Norge gått ned med cirka 40 prosent, hevder Rønning.

Automatisk kvalitet

Lexmarks nye serie blekkskrivere, syv i tallet, har også fasiliteter som skal gjøre utskrifter rimeligere og enklere. Undersøkelser viser at de fleste brukere ikke stiller inn driverne for utskrift for optimalt resultat. Det fører til dårligere kvalitet, men gjerne også høyere blekkforbruk.

-- Våre nye blekkskrivere har drivere som i større grad optimaliserer utskrift automatisk. Enkelte modeller har for eksempel sensor som merker hva slags papir som benyttes før det trekkes inn. Det gjør det mulig automatisk å få best mulig utskriftskvalitet med minst mulig blekk, sier Rønning.

Slik automatikk finnes fra før på dyrere skrivere, mens Lexmark har dette på skrivere til under tusen kroner. Og det er gjerne brukerne av rimeligere skrivere som er minst troende til å justere for optimal utskrift selv.

Garanti på stedet

De nye skriverne fra Lexmark, selv den til 495 kroner med moms, kommer med en garantiordning i to år for private som dermed får erstattet skriveren på stedet om den skulle gå i stykker. For bedrifter er tilsvarende ordning på 12 måneder.

-- Det fungerer slik at du ringer og får en feilsøkning utført over telefonen. Dersom feilen skyldes selve skriveren, sender vi en ny skriver med transportbyrå dagen etter, hvis det er mulig. En slik ordning er vi alene om å ha på alle skrivere, selv de minste, hevder Rønning.

Erstatter kopimaskin

Blant skriverslippet fra Lexmark var det tre nye kombimaskiner; blekkskrivere med skanner som også fungerer som fargekopimaskin. Og nettopp det siste blir de mer brukt til enn de trodde hos Lexmark, særlig til fotografier.

-- Etter hvert som dokumentflyten i bedriftene blir mer elektronisk, er de store kopimaskinene blitt borte. Med lavere behov trenger du enklere utstyr, og for 3.000 kroner får du en skriver og skanner som også fungerer godt som kopimaskin alene. Men du kan godt utstyre laserskrivere fra oss med skanner også, sier Rønning.