EADS fester grepet om det norske nødnettet

Det tetter seg til i kampen om tidenes største telekomkontrakt. Mektige EADS er med i to av tre tilbud.

EADS Defence and Security Systems er en storleverandør av militær transport, jagerfly, elektronikk og sikkerhetssystemer til forsvarsindustrien. Selskapet fremstår som en av tilbyderne på Norges største telekomkontrakt; byggingen av det nye nødnettet.

Talsmann for EADS i det norske prosjektet, Ole Skarin, forteller til Computerworld.no at selskapet leverte inn et tilbud innen fristen klokken 13.00 i går.

Siemens har også levert inn tilbud og det samme har konstellasjonen Telenor Telecom Solutions/T Connect/Nokia.

Men i september solgte Nokia sin Tetra-divisjon til nettopp EADS, så selskapet er inne i to av tre tilbud som nå ligger på bordet til den norske nødnettprosjektledelsen.

- Defacto står EADS dermed for to tilbud i nødnettprosjektet, sier Skarin som en kommentar på hvordan han vurderer mulighetene for å vinne frem i det som beskirves som Norges største telekomkontrakt.

Har med seg Steria

Med seg som underleverandører har EADS Steria og svenske Netel. Sistnevnte var prosjektleder for GSM-R systemet i Norge, og eies av PEAB.

I dette tilbudet er det EADS som står for teknologien (Tetrapol), Steria skal levere kontrollrom-sytemene og Netel skal stå for den fysiske utrullingen av prosjektet.

Siemens har med seg Motorola, BaneTele og Frequentis. Telenor Telecom spiller på lag med T Connect og EADS (Nokia med Tetra-teknologien)

- EADS er ikke akkurat et lite selskap. De har 110.000 ansatte og både AirBus og EuroFighter er EADS-prosjekter, forteller Skarin.

Pris ikke viktigst

Skarin sier at EADS har rundt 80 nødnett-installasjoner i 35 land. Selskapet har en teknologi som kalles Tetrapol, hvor "pol" stammer fra Politiet, som er en viktig enhet i det nye nødnettet. Han forteller videre at norske Sterias gode relasjoner til Politiet ikke akkurat er en ulempe.

- Sikkerhet er nummer en prioritering for EADS. Selskapet har mange militære installasjoner, sier Skarin.

Han tror at pris verken er prioritet nummer en eller to for Nødnett-prosjektes ledelse i vurderingsfasen som nå er igang.

- Dekningsdiskusjonen er viktig. Uten dekning har man ingen sikkerhet, så det vil være prioritet nummer en, sier Skarin.

Les også: Tidenes største telekomkontrakt

Computerworld.no kommer med kommentarer fra prosjektledelsen i Nødnett-prosjektet i ettermiddag.