eAetat neste?

Ser jeg en liten e til nå, må jeg snart rope på eElgen.
Denne uka utnevnte eMinister MeyEr eNorges første eHelt. eNorge? HJÆLP!!

Hvor er Språkrådet? Hvor er SjEfen? Hvor er ryddeministEriet som kan luke ut alle disse ortografiske MisfosternE skapt for å gir verdEn et inntrykk av elEktronisk nyvinning og eh.. E-innovasjon?

Egentlig er det IBM som har skylda. Det var de som i sin tid lanserte "eBusiness" (wow, skjekk

denoriginale skrivemåten, a gitt), som liksom for å markere at, hei hvor det går, nå skal jaggu alt skje på nettet, dere. Seks år seinere handler vi fortsatt melk på sjappa på hjørnet. Men i staten, der pågår det en stille revolusjon, folkens. Flere år etter at de begynte med dette latterlige, banale, fordummende forbokstav-trikset, er det nemlig fortsatt noen som innbiller seg at litt billig ortografi skaper en vidunderlig digital verden.

Det riktig festlige er jo at mange av disse offentlige tjenestene, og noen private, faktisk

hargjennomgått helt usannsynlige forandringer. Vi går nesten aldri i banken lenger, vi fyller ut selvangivelsen på nettet og epost har gjort at vi stadig sjeldnere trenger postkontoret, som forsøker å pusje på å cd-er og dataspill i sin desperasjon over tapt omsetning. Men at det er få på postkontoret gjør i det minste at vi får bedre service når vi

dit. I det hele tatt: visse ting i livet blir bedre når det blir mindre og færre av dem, og det er ikke tilstedeværelsen, men fraværetav overtydelige forklaringer og dustete skrivemåter som gjør virkelig digitalisering spiselig. De fleste i kulturliv og næringsliv og slikt har nå skjønt at dotcom-tida er over, at det å poengtere at "hei, jeg er på nettet, jeg, data er kommer for å bli tror jeg" tilhører en svunnen tid. Men de gir seg altså ikke med dette rent ut barnslige tøvet i moderniseringsdepartementet. (som går inn i den særnorske tradisjonen for store vyer og viderefører den stolte arven fra planleggingsminister Rød-Larsen og Jaglands "Norske hus").

Ikke vet vi hvor mange rådgiverkroner det gikk med for å få Arbeidsmarkedsetaten til å skifte navn til Aetat, som også av absurde "markedsmessige" hensyn, får vi tro, insisterer på å skrive sitt navn med liten a. Stalltipset er at den samme smarte konsulenten snart råder sysselsetterne der i huset å bytte navn til eAetat.

Noen må stoppe dette tøvet snart. Som kjent er det mange likheter mellom dop- og databransjen (det første skuddet er alttid gratis osv). Derfor, kjære konseptkonsulenter eller hvem dere nå er som (ikke) finner på alt dette: Svelg en "e" og skulk jobben!

MORTEN SOLLI ER DESKSJEF I COMPUTERWORLD