Edge på senvinteren

Edge på senvinteren

Siemens jobber på spreng for å gi Netcom-abonnentene raskere datakommunikasjon. Flaskehalsen er treige datalinjer i kjernenettet.
Tidligere i år valgte Netcom å kaste ut alt Nokia-utstyr i gsm-nettet til fordel for Siemens, som fra før hadde ansvaret for brorparten av Netcoms gsm-infrastruktur.

Beslutningen om at infrastrukturen i TeliaSoneras norske arm skulle bli heltysk, skapte bruduljer helt opp til ministernivå i Nokia-landet Finland og Ericsson-landet Sverige.

Siden i sommer har mellom 150 og 200 Siemens-montører arbeidet på spreng for å bytte ut 1150 Nokia-basestasjoner før snø og is gjør gjør arbeidet umulig. Hver uke blir femti, av tilsammen 8000 basestasjonene, oppgradert til edge.

Hele Nord-Norge får edge før jul. Men noen særlig glede av edge får ikke nordlendingene før solen er kommet tilbake. Den formelle åpningen av Netcoms edge-nett er nemlig lagt til 1. mars 2005, samtidig med at Netcoms 3G-nett etter planen åpnes.

Økt kapasitet

Hos mobiloperatørene er mye av fokuset flyttet fra nye og raskere radioteknologier, til å fjerne flaskehalser i kjernenettet. Med edge og 3G/UMTS får brukerne nok hastighet til sine dagligdagse gjøremål. Nå strever operatørene med å gjøre kjernenettene i stand til å ta unna trafikken.

Ifølge Netcoms radioutbyggingssjef, Inge Fagerbakken, må linjekapasitene til basestasjonene økes betraktelig før Nokia-utstyret kan erstattes med nye edge-basestasjoner fra Siemens.

-- De leide linjene fra Telenor og våre egne radiolinjer må oppgraderes til å kunne ta unna flere megabit i sekundet i cellene med størst trafikk, sier Fagerbakken.

Utrolig nok har enkelte av basestasjonene til Netcom hatt linjekapasitet helt nede i 64 kbit/s, selv om 256 kilobit per sekund har vært mer vanlig. Det holder ikke når en enkelt edge-bruker bør oppnå en gjennomsnittlig dataoverføringshastighet på 120 til 170 kbit/s.

Ukjent pris

Det vanskeligste spørsmålet er fortsatt hvordan de nye og raskere datatjenestene skal prissettes. Dagens gprs-priser er svært høye. Beholdes disse, samtidig som datahastigheten økes, blir minuttprisen uakseptabel.

På fastlinje-siden ble fastpris raskt det eneste akseptable prisregimet. Mobil-operatørene kan bli tvunget til å følge etter. Netcoms markedsdirektør Sondre Aarrestad tror fastpris, eller "pakkepris" som han like å kalle det, er framtiden for mobildatatrafikk.

Folk som er abonnenter på Netcom Internett Aksess, selskapets løsning for internett over mobilnettet, betaler allerede 99 kroner for å laste ned inntil ti megabyte i måneden.

Ikke utenlands

Men Aarestad påpeker en annen utfordring Netcom og de andre mobiloperatørene står overfor, nemlig å legge forholdene til rette for mobil datakommunikasjon fra utlandet.

-- Roaming-regimet på data er ikke optimalt, for å si det forsiktig, sier Netcoms direktør for markedsledelse.