Eksperimenterer med lagringshastighet

Eksperimenterer med lagringshastighet

Petabyte, Terabyte, Gigabyte er stikkord for "lagringsskyen" konkurrenter og samarbeidspartnere bygger på tungregnekonferansen Supercomputing 2004 denne uken.
De mange aktørene på Supercomputing 2004 i Pittsburg bygger opp en lagringskapasitet på minst 1 Petabyte (1.000 TB). Håpet er at nettverksstrukturen skal kunne flytte data med en hastighet på nærmere 1 TB per sekund. Sikkerhetskopiering skal foregå med 1 GB per sekund.

Demonstrasjon

Idéen er å demonstrere teknologi med hensyn til topologi, det vil si struktur, enheter og sammenkobling. Får de det til, er overføringskapasiteten i lagringsskyen tusen ganger raskere enn typiske laringsnett med flere fiberkanaler på 2 Gbit per sekund.

Utstyret er fra konkurrerende leverandører. Like fullt skal det virke som lagring på forespørsel ved å utnytte evnen til å virtualisere nettverket og lagringssystemene.

De mange aktørene stiller med utstyr og ekspertise for å få lagringsskyen til å virke. Lagringssystemene vil bli tildelt forskjellige tungregnemaskiner på forespørsel. Flere vil samarbeide om å dele de samme systemene. Datamaskinene vil sørge for å splitte opp lagringssystemene i virtuelle systemer og formatere dataene etter behov.

Lagringsskyen er designet og satt opp av frivillige fagfolk fra det akademiske miljøet, industrien og det offentlige. Den kombinerer det ypperste av tilgangsutstyr, lagringsutstyr og administrasjonsprogramvare.

Konkurranse

I tillegg vil det bli avholdt en konkurranse hvor deltagerne demonstrerer applikasjoner som utnytter høy båndbredde.

Slike teknologidemonstrasjoner er ikke umiddelbart matnyttige for norske forhold, men er med på å finne svakheter i evnen til raskt å lagre og gjenfinne viktige data for applikasjonene.

Hastigheten på inn/ut-håndteringen er størrelsesmessig rundt en million ganger langsommere enn i datamaskinens prosessor. Den gjør mye på et nanosekund. Lagringsystemene gjør mye i løpet av millisekunder.

De mange konkurrerende deltagerne omfatter: Brocade, Cisco, Datadirect Networks, Dell, EMC, HPTI, IBM, Intransa, Linux Networks, Marconi, McData, Network Appliance, SAIC, Raytheon, Panasas, Platform, SGI, SICORP, Storagetek, Spinnaker og Veritas.