Eksperter advarer om e-handel

Eksperter advarer om e-handel

-- Handelen begynner når folk går inn på hjemmesiden din, ikke når de kommer inn i butikken din, hevder universitetslektor i e-handel ved NTNU, Claude Marie Davidsen.

Spisestuer, sofaer og stoler er bare et tastetrykk unna. Stadig flere møbelkjeder satser nå på å fange morgendagens konsumenter på internett.

--  Det er to hovedgrunner til at vi har valgt å lansere butikkene våre på nett. Den ene er at kundene har blitt mye tryggere på sikkerheten rundt netthandel, og den andre grunnen er den voksende interessen for moderne design over hele Norge, sier markedsdirektør Per Dahle i Bohuskjeden, som nettopp har lansert en netthandel. 

Flere vil starte opp

 

Også Hødnebø home-kjeden har planer om nettbutikk i nær fremtid.

 

-- Det vil først og fremst bli de standardiserte produktene som blir tilgjengelige på nettet, sier markedssjef Nina Hellstenius Hødnebø.

 

Også Per Dahle har størst tro på at det blir de enkle produktene som interiør, tepper, kommoder og treprodukter som vil være mest etterspurt på nettet.

 

Advarer

 

Mange tradisjonelle handelsbedrifter er nå i ferd med å etablere seg på nettet.

 

-- Vi vet at stadig flere forbrukerne planlegger innkjøpene over internett. Vi vet også at kundene stoler mer på en nettbutikk som en kjent detaljist står bak. I USA har hele 43 av topp 50 nettbutikker også fysiske forretninger i tillegg. Vi ser at de som i utgangspunktet har tillit i markedet og landsdekkende distribusjon er de som lykkes med satsing på nettet også, sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth ved Handelshøyskolen BI.

 

Han advarer sterkt mot å bare kaste seg ut i det når det gjelder nettsatsing. Bedriften må utvikle en nær perfekt nettside som må være fullstendig integrert før lansering.

 

E-modenhet

 

Norske kunder skårer høyt på e-modenhet, ifølge universitetslektor i e-handel ved NTNU, Claude Marie Davidsen.

 

Hun mener mange tilbydere gjør netthandlingen kjedeligere enn nødvendig. 

 

-- Butikkene må møte kunden på en likeverdig måte. De må være mer på hugget. Møbelbutikker kan for eksempel kombinere møbler med et designprogram på nett. Folk kjøper ikke lenger bare en sofa, de lager en hyggelig stue eller redesigner sitt eget interiør, sier hun.

 

Ser ikke sammenhengen

 

Davidsen poengterer at mange butikker ikke ser sammenhengen mellom treff på nett og salg i butikk.

 

Hun mener e-handel må inkludere informasjonen kunden henter på nettet i kjøpsopplevelsen.

 

En europeisk undersøkelse viste nylig at hele 80 prosent av kundene som skulle kjøpe brunevarer rekognoserte på nettet først, men bare seks prosent ville handle der.