Ekspressbussen i rute

Ekspressbussen i rute

PCI Express gir pc-en et kraftig dytt fremover. I forhold til andre sprang i pc-utviklingen har den kommet som avtalt. Og i det stille.
I dag er usb-portene helt vanlige og nødvendige på pc-er. Det tok flere år fra standarden var et faktum og teknologien kunne tas i bruk før den virkelig viste seg i pc-ene. Fordi de ble opptil hundre kroner dyrere. Hvor lang tid tok det ikke fra trådløst nettverk var standardisert til det dukket opp i bærbare?

PCI Express var "hot" på Intel Developer Forum i fjor høst, og allerede i sommer var bussteknologien på plass på hovedkort og i de første pc-ene. I første omgang betyr det mulighet for raskere grafikk, og at grafikktilkoblingen AGP fases ut. I januar vil de første bærbare pc-ene med PCI Express dukke opp; nå vil det bli mulig å skifte skjermkort også på sånne.

Økt båndbredde og ytelse internt i pc-en, forbedringer for multimedia med prioritering av trafikk, felles grensesnitt for trafikk inn og ut av maskinen, bedre strømstyring, "hotswap" bytte av moduler.

I korthet tilbyr PCI Express mye større hastighet, enklere og mer fleksibelt for pc-er, servere og nettverksutstyr enn dagens PCI-buss, som har vært med oss i mer enn ti år. Og etter hvert rimeligere løsninger på grunn av standardiserte moduler.

Rask og fleksibel

Dagens PCI-buss overfører data i parallell, mange bits samtidig, med en hastighet på 133 megahertz én vei ad gangen. Jo høyere hastigheten er, desto mer administrasjon kreves for å sikre at de parallelle datastrømmene kommer riktig frem.

PCI Express overfører data serielt, det vil si én og én bit. En seriell forbindelse kan kjøre med mye høyere hastighet enn en parallell, fordi den krever svært lite administrasjon. Og hastigheten kan flerdobles ved å koble flere serielle forbindelser sammen. Hastigheten på PCI Express er nå på 2,5 gigahertz, og 5 gigahertz er planlagt.

2,5 gigahertz gir en overføringshastighet på oppunder 250 megabyte i sekundet i hver retning samtidig. Inntil 32 kanaler kan kobles sammen, noe som gir en båndbredde på 16 gigabyte i sekundet. De raskeste harddiskene kan overføre 200 megabyte i sekundet.

Mens dagens databuss behandler alle data likt, kan PCI Express skille mellom ulike datatyper. Det betyr at tidskritiske data som overføring av video kan prioriteres for å unngå hakking og tapte bilderuter. En annen forskjell fra dagens er at PCI Express tillater "hotswap" -- at enheter kan plugges inn og ut uten å slå av maskinen.

Kompatibel

For operativsystemet eller utvikleren av maskinnære løsninger, er det en fordel at PCI Express er programvarekompatibel med dagens PCI. Det har bidratt til at den kunne tas i bruk så raskt etter at den ble ferdig spesifisert.

Ved hjelp av standardiserte "broer" (bridging) for minne og i/o, har PCI Express forbindelse til usb 2, Firewire, Ethernet, SATA, LPC, DDR2 og en rekke andre. Kommunikasjon mellom de forskjellige enhetene kan foregå samtidig, slik at en harddisk kan overføre data til nettverket samtidig som en dvd leverer video til skjermen.

De første systemene med PCI Express har også plasser for PCI-kort, slik at du ikke behøver å benytte utelukkende PCI Express-kort. Det ville forsinket innføringen; foreløpig er det på markedet en rekke skjermkort fra Nvidia og ATI, noen nettverks- og fiber-kort og noen spesialkort for analyse og styring.

Nytt for bærbare

Som følge av den nye bussen, blir det også nye kort til bærbare pc-er. PCMCIA ble erstattet av Cardbus, som er fysisk like stort, men 32-bit i stedet for 16. Nå ryker Cardbus ut til fordel for Expresscard, som kommer i to størrelser; Expresscard 34 og 54.

Tallene uttrykker bredden av kortene, som er fem millimeter høye. Lengden er 75 millimeter; litt kortere enn Cardbus. 54-kortet er like bredt som dagens Cardbus for å støtte løsninger som krever større bredde: Smartkortlesere, CF-adaptere og 1,8 tommer harddisker.

Expresscard er forresten ikke bare en forlengelse av PCI Express, de støtter også usb 2.0 direkte. Portene i pc-en må også støtte begge standardene. Siden det er to størrelser på kortene, er det også to størrelser på kortplassene i pc-en. Velger produsenten kun det smaleste er det bare 34-kort som gjelder, mens 54-sporet tar begge typer kort.