Mindre penger til elektronisk id

Mindre penger til elektronisk id

Får 60 millioner i årets statsbudsjett. - En personvernsatsning, sier Heidi Grande Røys.

Regjeringen innser at det er nødvendig med enkelt og sikker pålogging til offentlige elektroniske tjenester, og åpner lommeboka for det som heter elektronisk id, eller Eid. Nå får prosjektet 60 millioner kroner til videreutvikling av felles Eid og id-porten.

- Regjeringens arbeid for å fjerne pinkodekaoset har gitt resultater. Det er blitt enkelt å bruke offentlige elektroniske tjenester og enklere skal det bli. I fremtiden vil du få større valgfrihet og vil kunne logge deg på med en trygg Eid som er enkel og praktisk for deg, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Det er imidlertid 20 millioner mindre enn i fjor.

- Det er riktig, eller 19,04 millioner for å være helt presis, sier Jørund Leknes, politisk rådgiver i Fornyings- og administrasjonsdepartementet til Computerworld.

- Bevilgningen vil likevel være tilstrekkelig til å holde oppe et høyt nivå på utviklingen av elektronisk ID. Det vil skje mye i 2010, blant annet MinID 3.0 og ID-porten 2.0, som vil kunne ta i bruk eID-er fra markedsaktørene, sier Leknes.

- Også en personvernsatsning

Difi har fra før i samarbeid med Skatteetaten utviklet Minid, som brukes av 1,5 millioner nordmenn. Difi jobber med en videreutvikling av den såkalte id-porten, en felles infrastruktur for elektronisk id og e-signatur for offentlig sektor. Brukere vil kunne velge mellom Minid og private løsninger som Buypass og Bankid ved bruk av offentlige tjenester når porten er ferdigutviklet.

- Utvikling av en felles elektronisk ID er kanskje det viktigste enkelttiltaket i den digitale fornyingen av Norge i årene som kommer. Denne satsingen vil stimulere til utvikling av flere avanserte elektroniske tjenester som krever høy sikkerhet. Derfor er dette også en personvernsatsing, sier Grande Røys.

Enklere e-kommunikasjon

Pengene skal også brukes til å utvikle løsninger som gjør det enklere for offentlige og private virksomheter å kommunisere elektronisk.

- Jeg er vel ikke fullt ut fornøyd med størrelsen på bevilgningene, men de må ses i lys av litt trangere tider. Vi har hatt en solid opptrapping de siste årene og lagt ganske detaljerte planer for å utvikle eID-løsningen videre. Vi vil være i stand til å følge fremdriften også med dette budsjettet, sier direktør for Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), Hans Christian Holte til Computerworld.

Les om:

Elektronisk Id