Elendig omdømme for teleselskapene

Nordmenn har en slett oppfatning av Telenor, Netcom og Nextgentel, mens Microsoft surfer inn som en av de best ansette bedriftene i landet.

Telebransjens omdømme er labert. Ifølge en rykende fersk, verdensomspennende undersøkelse fra Reputation Institute har telebransjen et dårlig rykte, både i Norge og resten av verden.

 

I bedømmingen av omdømmet til de 20 mest synlige selskapene i Norge ligger Telenor på 15-plass og Nextgentel på 18-plass, knepent foran SAS Braathen og Lidl. Netcom gjør det hakket bedre, men må nøye seg med en 14-plass.

 

Ifølge partnerne til Reputation Institute i Norge, Apeland Informasjon, scorer telekombransjen generelt sett lavt også i andre deler av verden.

 

En årsak til dette er at de generelt sett ikke klarer å innfri kundenes forventninger i forhold til service. En annen mulig grunn kan være at befolkningen tar det for gitt at telekom-tjenester skal fungere, og at kunden for sitt første virkelige møte med selskapet først når det oppstår problemer. Da er de på forhånd negativt innstilt.

 

Bedre i fjor

 

- Den viktigste delen av omdømme er produkter og tjenester, det folk møter i hverdagen. Det er nok slik at man møter disse selskapene først når noe går galt, sier Nils M. Apeland i Apeland Informasjon.

 

Netcom og Telenor gjorde det faktisk bedre i fjorårets undersøkelse. Nexgentel ble ikke målt i fjor. Apeland tror at disse selskapene må skjerpe seg.

 

- Vi vet at Netcom har hatt nedetid to ganger i år. Telenor har hatt problemer med å holde løftene sine på bredbåndsinnstallering og Nexgentel har fått mye klager på sin kundeservice. De må simpelthen gjøre en bedre jobb, og gjøre forbrukerne fornøyd, sier han.

 

Mysteriet Microsoft

 

På toppen av listen troner Ikea, i år som i fjor. På tredjeplass finner vi Statoil. Men på en delt andreplass med Coop, Aker og Rema 1000, ligger Microsoft. Et selskap som vi innbiller oss folk elsker å hate, er den nest mest respekterte bedriften i Norge.  For ikke lenge siden ble de også kåret til det selskapet som it-folk aller helst vil jobbe i. Hvordan kan dette forklares?

 

- Mange spør om dette. Det er andre året Microsoft gjør det bra i Norge. Vi ser at de også gjør det bra i Sverige og Danmark i tilsvarende måling både i år og i fjor, forteller Apeland.

 

- Jeg tror Microsoft gjør mange ting riktig. De får kreditt for arbeidsmiljøet sitt. Folk opplever at det er et bra sted å jobbe. Folk opplever også at de er gode på samfunnsansvar. Du kommer heller ikke unna Bill Gates-effekten, som også Ikea har med Ingvar Kamprad. Microsoft er kanskje er slikt selskap som man ved første øyekast gir en litt negativ score, men vår undersøkelse har mange spørsmål og når folk får tenkt seg litt om synes de det er et bra.

Les også:
Her vil tekno-studentene jobbe
Vil ikke jobbe hos it-gigantene
Netcom skylder på Siemens
Sun krasjet Netcom
BI-professor vil splitte Telenor
Studenter advarer mot Nexgentel
Nextgentel lover bedring