Ementor skal snobbe nedover

Ementor skal snobbe nedover

Ementors konsernsjef Jo Lunder frykter konkurranse fra Østen og vil derfor snobbe nedover i verdikjeden.

Da Jo Lunder overtok roret i Ementor for vel ett år siden var selskapet midt i en storm. I løpet av året solgte Ementor seg ut av Finland, solgte sin konsulentvirksomhet til EDB og sin outsourcing til Ergo, gikk gjennom nye oppsigelsesrunder og fusjonerte med danske Topnordic.

 

Omstillingen preger fremdeles selskapets øverste etasje, hvor ledelse og kommunikasjonsavdelingen jobber. Mange kontorer er tomme.

 

Men omorganiseringen har har skapt grunnlag for optimisme. Lunder skisserer hvordan selskapet har kvittet seg med områder han mener ikke ville gi Ementor en trygg fremtid.

 

- Vi har sluttet med områder der jeg mener vi ikke ha noe å gjøre. I en femlags verdikjede med plattform, operativsystem, mellomvare, applikasjoner og forretningsprosesser er det de siste to som ligger øverst og tradisjonelt er sett på som å ha de beste marginene. Derfor vil mange drive med konsulenttjenester og tilpasning av programvare for bedrifter. Her tror jeg presset på marginene fremover vil øke, sier Lunder til Computerworld.no.

 

Trues av Østen

Ifølge Lunder vil kundene bruke mindre penger på skreddersy programvareløsninger, og i tillegg vil dyktig og billig arbeidskraft fra Østen overta en del av jobbene.

 

- Ja, konkurranse fra Østen var et av flere elementer for oss å trekke oss fra disse prosessene. Lenger nedover i verdikjeden er marginene mindre, men det kan kompenseres med volum. Ved å konsentrere oss på systemintegrasjon mener jeg Ementor velger riktig vei for å møte fremtiden, sier Lunder

 

Det var akkurat denne tanken som Lunder og Ib Kunøe i danske Topnordic fant hverandre i. Topnordic var allerede mye mer rettet mot de lavere segmentene i verdikjeden. Da Lunder og Kunøe ble enige om en fremtidsstrategi, var skrittet mot fusjon lett å ta.

 

- Ementor hadde mye vi måtte rydde opp i. Topnordic har en slank og effektiv organisasjon, selskapet befinner noe lenger ned i verdikjeden enn Ementor og sånn sett er selskapene en god match. Ib Kunøe viste meg veien, vi tenkte veldig likt. Derfor ble det logisk å slå sammen de to selskapene, sier Lunder

 

Få nye oppsigelser

 

I Norge er Topnordic veldig liten, og sammenslåingen vil ikke berøre mange. Men noen vil forlate selskapet i kjølvannet av endringen.

 

- Det er en reell sammenslåing hvor 40-50 personer fra Topnordic vil integreres i Ementor i Norge. Vi vil unngå doble funksjoner i systemet. Ingen vil være overflødige, men noen vil nok bli skuffet i prosessen og det vil nok være naturlig at noen vil forlate oss i forbindelse med dette, sier Lunder.

 

Det samlete selskapet er stort i Norge, Danmark og Sverige. Lunder har klokkertro på kometansen, selv om selskapets 1.000 it-konsulenter skal nedover i vedikjeden.

 

- Jeg mener det ikke er et oppdrag i Norge vi ikke har kompetanse nok til å gjøre, når det gjelder it-arkitektur, sier Lunder.

 

Ementor legger tre områder i sine aktiviteter: it-plattform, produktivitet og samhandling, og nettverk og kommunikasjon. Av disse står it-plattform for 70 prosent av omsetningen. I tillegg blir sikkerhet viktig for alle områder.

 

- Sikkerhet er et umodent tema, men med dagens oppvoksende generasjon vil behovet for sikkerhet bare øke. Mye kan gjøres av programvare, men også bevisstgjøring og opplæring blant de ansatte er viktig. Sikkerhet er en blanding av programvare og kultur, sier Lunder.

 

Heller østover

 

At Lunder frykter virksomheter fra Østen er ikke basert på rykter. I Telenor jobbet han flere år for selskapets datter Vimpelcom.

 

- Jeg har brukt fem år av mitt liv å bygge opp dette selskapet. Ja, jeg følger med, men ikke så ivrig som før. Jeg tror de erfaringene jeg gjorde der er nyttige også i Ementor, sier Lunder.

 

I tillegg til det er Lunder også fascinert av Rusland og andre kommende land.

 

- Det finnes ingen konkrete planer om å utvide utover Nordens grenser. Men som jeg har sagt tidligere, hvis det skulle være en utvidelse, er det heller østover enn vestover. Det er vel så interessant østover. Der er det store markeder i vekst som er villige til å investere i teknologi, sier Lunder.

 

Ny markedsplass

 

Lunder har tro på Topnordics Eshop-modell for bedriftskunder, som også skal inføres i Norge.

 

- Vi skal lansere den i løpet av annet halvåret, litt avhengig av hvor mye vi må tilpasse. Dagens eShop løsning har et virtuelt lager på fire milliarder danske kroner. Ca 60 prosent av Topnordics transaksjoner går gjennom portalen. Jeg ser ingen grunn til at vi i Norge ikke skal få til samme suksess. Denne portalen vil bli en naturlig plass å handle på for bedrifter, sier Lunder.

 

Med den nye ehandelsløsningen i tillegg til omorganiseringen og fokus på den lavere enden av verdikjeden vil Ementor ifølge Lunder ha en god sjanse i markedet.

 

- 2006 vil være et år for integrasjon og stabilisering. Det vil legge et grunnlag for optimisme i 2007, sier Lunder.

 

Les også: Ementor ansetter folk igjen!
Alle pengeproblemer løst for Ementor
Ementor kjøper Topnordic for 814 millioner kroner
Ementor kan snart være historie
Nær slutten for Ementor
Ementor selger Avenir til EDB
- Ementor går feil vei