Ementor-topp skal erstatte Rangnes

Morten Thorkildsen er mannen som blir ny leder av IBM Norge. Han slutter etter bare fire uker i sin nåværende jobb som nestleder i konsulentselskapet Ementor.
Da tidligere norgessjef Endre Rangnes for fire uker valgte jobben som leder for EDB Business Partner, har spekulasjonene florert om hvem som skal overta. Fratredelsen til Rangnes kom brått og uventet. Men nordensjef Jens Munch-Hansen i IBM hadde som mål å få en ny leder på plass innen 1. juni. Det har de nå klart.

Jobben går til Ementor-direktøren Morten Thorkildsen.

-- Jeg fikk en henvendelse fra IBM for noen få dager siden. Og etter en kort tenkepause valgte jeg å si ja. Jeg kunne ikke la en slik unik mulighet gå fra meg, sier Thorkildsen til Computerworld.

Hva mener du om den innsatsen Endre Rangnes har gjort for IBM? -- Han har gjort en formidabel innsats. Derfor er jeg ydmyk til det å være hans etterfølger, sier Thorkildsen.

Kjenner IBM

IBM har tradisjon for å rekruttere sine sjefer fra egne rekker. Derfor var Frode Johansen, Bjørn Nordby og Arthur Brunvoll høyaktuelle kandidater til jobben som norgessjef. Alle tre er idag ansvarlig for de tre divisjonene maskinvare, programvare og konsulent (IBM Global Services).

Men ingen av de tre divisjonsdirektørene fikk jobben. Istedet falt valget på Thorkildsen. Han begynner i jobben om en ukes tid.

Men også han er godt kjent med miljøet i IBM. Før overgangen til Ementor har Thorkildsen hele17 års farstid i IBM. De siste seks årene har han ledet IBMs avdeling som jobber mot bank- og forsikringssegmentet.

Rakk fire uker

Thorkildsen kom til Ementor for bare fire uker siden. I den korte perioden rakk aldri han aldri å markere seg i selskapet. Han hadde blant annet det operative ansvaret for de 350 Ementor-ansatte på Skøyen i Oslo. Men til tross for kort fartstid, har han ifølge han selv fått en oversikt over hvordan Merkantildata jobber.

Norgessjef Sverre Bjerkeli i Merkantildata mener det er synd at Thorkildsen skal forlate selskapet. Nå starter han arbeidet med å finne Thorkildsens etterfølger.

Men han ønsker også å benytte muligheten til å etablere et tettere bånd med IBM nå som de allerede er blitt kjent med den nye sjefen.

-- Vi er i dialog med IBM for å vurdere hvordan vi skal samarbeide i fremtiden. Når de nå har fått på plass en leder som vi kjenner fra før, tror vi at han er i stand til å se hvordan vi samarbeide tettere, sier Bjerkeli.

En bedre avtale med IBM trenger også Merkantildata. For de siste årene har Merkantildata gått fra å være IBMs største partner i Norge til å bli den fjerde største partneren.

Ingen lederflukt

Selv om det ikke er lenge siden Thorkildsen begynte i Ementor, rakk han å få med seg Arne Jensens offentliggjøring av en stor omorganisering. Selskapene Eterra og Ementor blir slått sammen til ett. Samtidig skal konsernnavnet Merkantildata skiftes. Nytt navn fra 1. juli blir Ementor.

Men Bjerkeli hevder de ikke frykter en lederflukt fra selskapet fra ansatte som frykter omorganiseringen.

- Det at Thorkildsen nå slutter har ingenting med en lederflukt å gjøre. Dette er en stor mulighet for Thorkildsen og derfor har vi stor forståelse for hans valg, sier Bjerkeli.