En enkel arbeidergutt fra Bærum

En enkel arbeidergutt fra Bærum

Nettgründeren Knut Ivar Skeid er død. Vi lyser fred over hans minne.

”Han har gjort databladet Computerworld lønnsomt, bygd opp Finansavisen og tjent seg rik på å gründe Nettavisen.” Dette er Dagens Næringslivs beskrivelse av Knut Ivar Skeid i Portrettet for ti år siden.

Som han selv sa:

- Jeg har vært litt først, første ikke-AKP-er i Klassekampen og første ikke-økonom i Kapital.

Favnet bredt

Uttalelsen viser at han har favnet bredt. For Knut Ivar Skeid kastet seg over en rekke oppgaver med minimal kompetanse. Etter to år på Nadderud gymnas, strøk han i tysk siden han aldri gjorde lekser, begynte i ”læra” og fikk fagbrev som typograf, overtrykker.

Deretter ble det Klassekampen hvor han ble kjent for å erte en rekke av sine medarbeidere. I 1984 startet han i Computerworld, en dataavis som ikke helt hadde funnet sin form i Norge. Etter kort tid var han redaktør. Han kunne svært lite om data, men lærte fort. Kai Paulsen var en av mange læremestre.

Det var knapt med ressurser. Det ble lange netter før deadline. Lederen ble skrevet på mål, etter deadline. Duploprint var fleksible.

Konverterte over natten

Da den typografiske bedriften Computerworld benyttet for layout, gikk konkurs, gikk det fort. Over natten konverterte Knut Ivar Computerworld til Pagemaker på Mac for layout. Leserne merket ikke noe.

På åttitallet ble Knut Ivar kjent i it-bransjen for sine vitser. Han startet mandag morgen med å ringe rundt. Det første han fortalte var en vits. Dermed var det lettere å få lederne i it-bedriftene i tale. Resultatet ble inntil to sider med nyheter, rykter og rådata. Han kalte det Bits and Bytes.

En idé blir født

Men Skeid ville videre. Han var i Økonomisk Rapport og Kapital. Han fikk vide fullmakter i Ingeniørnytt, men møtte veggen. Deretter dro han i gang Finansavisen.

Ett av hans grep er at Finansavisen hver mandag har sin it-seksjon. Den kunne skrives på forhånd slik at det ikke trengtes så mange på jobb i weekenden.

Som deltager for Finansavisen på landsmøtet til Norske Avisers Landsforbund midt på nittitallet opplevde Knut Ivar at aviseierne snakket stygt om internettet. Det medførte en idé om fornyelse.

Nettavis

Hvorfor ikke starte en nettavis? Sammen med Odd Harald Hauge og Stig Eide Sivertsen startet han Nettavisen i 1996. Etter mange års hardt arbeid ble den solgt til Spray og gründerne ble millionærer.

Da flyttet Knut Ivar til Berlin, han som strøk i tysk, for å gjenta det han hadde gjort i Norge. Netzeitung Berlin, en virkelig radikal idé i Tyskland, er Knut Ivars bragd. Konsekvensen var flere millioner brukere.

Siden ble det PR som arbeidende styreformann. Innimellom har Skeid drevet som finansmann med vekslende hell.

Deretter begynte Knut Ivar som administrerende direktør i Escenic, bedriften som har hatt suksess med sitt publiseringsverktøy for nettaviser. Som han selv sa det.

- Jeg skulle gjøre dem modne for salg, men finanskrisen traff oss, så jeg lyktes ikke.

Lite aviser

Siden traff hudkreften Knut Ivar. Han trodde legene hadde stoppet den, men fikk et alvorlig tilbakefall i sommer.

Norsk presse har virkelig mistet en foregangsmann innen avisutvikling.

- Jeg er overbevist at vi har lite aviser av ”skogeierlagtypen” i 2020 uttalte Knut Ivar Skeid i Dagens Næringsliv i juni 2000.

Våre tanker går i dag til hans to døtre og øvrige familie.