En milliard låter - en brøkdel av markedet

Selv med en milliard nedlastinger, er Apples Itunes fortsatt en knøtt i forhold til mengden musikk som lastes ned på fildelingsnettverkene.

Statistikk som ble lagt fram på musikkmessen Digital Music Forum (DMF) denne uken setter Apples ferske milliardtall i perspektiv.

Det ble for noen dager siden kjent at Apple på tre år har nådd en milliard nedlastinger.

Likevel: statistikk som ble presentert på DMF viser, ifølge The Register, at det lastes ned omtrent en milliard låter i måneden uten platebransjens velsignelse.

Til tross for alle rettsakene og at mange fildelingsnettverk er stengt, er ulovlig nedlasting fortsatt en gigantisk virksomhet.

21 låter på hver Ipod

David Pakman startet opp musikkdivisjonen i Apple og er nå direktør for Itunes-konkurrenten Emusic, en langt rimeligere abonnementstjeneste som selger musikk fra uavhengige plateselskaper. Han presenterte noen tall på den omtalte messen som ilustrerer poenget.

- Det finnes 21 sanger kjøpt på Itunes Music Store på en gjennomsnittlig Ipod.

Det er altså ikke Itunes-musikk som fyller opp gigabytene. En noe syrligere betraktning kom fra advokatfirmaet Partner, Alston & Bird:

- Er du kunde på iTunes Music Store [ITMS], kjøper du 25 sanger det første året, og 15 det andre. Det tredje året har batteriet dødd ut, så du må kjøpe ny Ipod. Og denne maskinen betalte du 300 dollar for. Dette er grunnen til at Steve Jobs ikke jobber i musikkindustrien, sa advokaten Aydin Caginalp.

Bra nok

Itunes får mye pepper, og 99 cent eller 8 kroner for en låt har ikke egentlig gjort det helt store utslaget. Men det spiller ingen rolle.

Forretningsmodellen fungerer bra nok til å selge mange små maskiner, og ved å inkludere annet medieinnhold kan den brukes til å selge enda flere små maskiner.

Tross alt: Steve Jobs jobber ikke i platebransjen.