En million nedlastinger, du liksom

Har egentlig hver 100. japaner lastet ned MySQL? Og er Opera like populært som de skal ha det til?

Programvareselskaper elsker å skryte av hvor mange som har lastet ned produktene sine, men i virkeligheten er nedlastingstallene villedende.

 

Selskapene inkluderer glatt avbrutte nedlastinger i de totale tallene, selv om den samme brukeren trolig har prøvd å laste ned en gang til etter å ha mislykkes. Det er heller nesten ingen programvareleverandører som måler hvor mange som faktisk installerer og bruker programvaren som er lastet ned.

 

Frie tall

Utviklere av fri og åpen kildekode liker å rope høyt om nedlastingstallene sine fordi de ikke har salgstall å vise til for å kunne måle bruken av sine produkter.

 

Flere leverandører ved Solutions Linux i Paris hevdet de hadde nådd den berømte milepælen på en million nedlastinger, skriver IDGs nyhetstjeneste.

 

Leverandørene hevder sjelden at antall nedlastinger er det samme som antall brukere, men de går heller ikke ofte ut og motbeviser det.

 

Typisk i så måte var Mozillas kunngjøring i oktober i fjor hvor de stolt hevdet at "brukertallene har overgått alle forventninger med mer enn 100 millioner nedlastinger siden introduksjonen av Firefox i 2004".

 

Ivrige japanere

 

I forbindelse med åpningen av et japansk datterselskap i forrige uke, annonserte MySQL at de hadde hatt over en million nedlastinger av databasen fra japanske brukere i 2005.

 

Japan har en befolkning på 127 millioner, inkludert 18 millioner under 15 år. Tar vi høyde for nerdete spedbarn, og folk uten datamaskiner, betyr det at nesten en av 100 japanere har lastet ned programvaren - hvis hver nedlasting korresponderer med en individuell bruker.

 

Det er neppe tilfelle. Antallet vellykkede nedlastinger er langt lavere, og antallet unike brukere som installerer og bruker programvaren er enda lavere, ifølge analyseselskapet Netcraft.

 

- Jeg har lastet ned Firefox 10 til 20 ganger selv for å få forskjellige versjoner på forskjellige maskiner. Bare her har vi redusert antallet brukere med 20. I tillegg finnes det mange som bruker en programvare i fem minutter for så å gi opp, sier Netcrafts Paul Mutton.

 

Ingen standard

 

Leverandørene innrømmer at antall nedlastinger bare er et grovt overslag på hvor populær produktene egentlig er. Men hva tallene egentlig representerer er fremdeles uklart.

 

- Det er klart at det ikke finnes en standard for dette, sier Tor Odland i Opera.

 

Det norske selskapet rapporterer det som er lastet ned fra sitt eget servernettverk og ikke fra nettsteder som download.com, nettopp for å luke ut usikkerhet.

 

Men Opera vet likevel ikke om den samme personen har lastet et program til forksjellige maskiner hjemme og på jobb, og de skiller ikke mellom vellykkede og mislykkede nedlastinger.

 

- Vi regner med at antallet av mislykkede nedlastinger er lavt fordi vi har en bitteliten applikasjon som er lett å installere, sier Odland.

 

Lave tall

Generelt er andelen av nedlastingene som faktisk leder frem til installeringen og bruk trolig meget lav, mener Mutton i Netcraft.

 

- Kanskje så få som 10 prosent av alle nedlastingene blir brukt, sier han.