En plattform, to systemer

Palm ble splittet i to; Palmone for maskinvare og Palmsource for operativsystemet. Nå stiller Palmsource med to operativsystemer.
PalmOS 6 skulle være klart før årsskifte vi har bak oss; og en betaversjon ble riktig nok lansert for utviklere 29. desember. Før helgen gikk Palmsource ut med offisiell lansering: Det blir ikke noe PalmOS 6. Og PalmOS 5 skal skrotes.

Men det er i navnet. PalmOS Cobalt blir det nye operativsystemet med fleroppgavekjøring og arv fra multimedieoperativsystemet BeOS. PalmOS Garnet blir det nye navnet på 5-versjonen.

Palmsource posisjonerer Garnet mot smarte telefoner og vanlige pda-er, mens Cobalt skal rettes mot kraftige pda-er med trådløs kommunikasjon og multimediamuligheter. Denne versjonen av operativsystemet er skrevet om fra bunnen av og kan kjøre flere samtidige oppgaver og tråder, har minnebeskyttelse (slik at ikke ett program kan krasje hele systemet) og støtte for standard sikkerhetsplattformer.

Cobalt har fått kraftige utvidelser i de medfølgende applikasjonene for tettere integrasjon mot Microsoft Outlook og støtte for pc-filer.

Det er ikke opplyst når det nye operativsystemet blir tilgjengelig for brukere, men Computerworld har fått opplyst fra vanligvis sikre kilder at brukere av de nyere Palm-modellene vil kunne få laste ned Cobalt gratis. Om noe tid.