En potensiell gullklump

Ledelsen i Merkantildata ser ut til å ha kontroll på situasjonen. Likevel venter analytikerne med å friskmelde selskapet. Men innfrir Arne Jensen i tredje kvartal, kan aksjen igjen bli lønnsom.
Det begynner å bli en stund siden Merkantildata-aksjen var gullgruve. Siden toppnoteringen på 130 kroner i februar 2000 er det mange investorer som har måtte tåle store tap. Kjendisinvestor Christen Sveaas er en av dem som den siste tiden har tapt mange millioner på Merkantildata. Siden toppnoteringen har aksjen falt med 97 prosent.

Et vendepunkt?

Men i går snudde det. Noen timer etter at Merkantildata-ledelsen hadde holdt sin resultatpresentasjon var kursen opp over 60 prosent og ble omsatt opp mot fem kroner. Kursen sluttet på 4,89 som er en endring 75 prosent.

Nå tror analytikere på et mulig kursrally for Merkantildata-aksjen.

-- Hvis du skal velge ti aksjer for å være med på oppturen, så ville Merkantildata definitivt være en av dem, sier analytiker Morten Sundstøe i Fearnly Fonds.

Han forklarer at det skal bare noen få prosents omsetningsøkning før Merkantildata begynner å tjene store penger igjen.

-- Fem prosent økning i omsetningen kan gi en krone per aksje i inntjening, sier Sundstøe.

Flere er like positive som Sundstøe.

-- På en god og troverdig måte klarte ledelsen i Merkantildata å sannsynliggjøre at man klarer seg uten emisjon. I tillegg er de veldig fremoverlent når man spår neste kvartal. Dessuten er ikke selskapets relative posisjon overfor konkurrenter svekket, den er tvert imot styrket, sier Anders Lerstad i Gjensidige NOR Equities.

Lerstad har en kjøpsanbefaling på aksjen med et kursmål på 12.

Frykter ny svikt

Konsernsjef Arne Jensen tror på et utflating i markedet. Dette mener analytikerne også er det største usikkerhetsmomentet fremover.

-- Normalt sett er tredje kvartal svakt på grunn av ferieavvikling. Derfor ligger det risiko å forvente at omsetningen skal flate ut, sier Paal Johnsen som er analytiker i Carnegie.