En ukjent perle

En ukjent perle

ÅRETS IT-PRODUKTER: Digitalfotografi har en lei bakside: Et mylder av nesten like bildefiler med omtrent samme navn ligger strødd utover harddisken.
Petimetrene blant oss har selvfølgelig ikke problemer med sine digitale bilder. Et hvert fotografi er vurdert og sortert med navn som "Ferien 2003 0623 Stranden i Marbella Bente og Leif Motlys Sol Sardiner.jpg". Mens andre sliter med " P9150032.JPG" i "Mine Bilder".

Én ting er sortering og kategorisering. En annen er alle bildene som skal fikses litt. Fjerne røde øyne, rette opp skjevheter, klippe til eller rett og slett friskes opp. Eller på stalinistisk vis fjerne en person vi helst vil glemme.

Bare tanken på å fyre opp Photoshop eller en annen tung grafikkpakke -- for ikke å snakke om et svakt og udugelig program som fulgte med kameraet -- gjør at bildene blir liggende hvor de er.

Microsoft, faktisk

Alternativet er å kjøpe en programpakke som kan hjelpe til. Det er mye å velge blant. De dyre er bra, men nettopp dyre. De billigere har sine svakheter. Så viser det seg at selveste Microsoft har en pakke som heter Digital Image Suite.

Jeg var ganske skeptisk da jeg testet den. Microsoft har vel aldri vært noe særlig på grafikk og bilde. Og synes de at de har vært flinke, er de tidlig ute med å bejuble seg selv. Men dette ville de tydeligvis ikke snakke høyt om.

Skal si jeg ble positivt overrasket. Digital Image Pro er enkel og intuitiv bildebehandling. I alle fall om du har vært borti slikt før. Klare og greie veivisere og god hjelpetekst. Og ikke minst god håndbok -- på papir! Kjempebra.

Digital Library lar deg katalogisere bildene greit. Du kan lage en liste med metainformasjon som "ferie", "familie", "kjæledyr" og enkelt legge dem til bilder som ekstra informasjon. Dette, samt endring av filnavn, kan du gjøre med grupper av bilder. Så kan du søke og sortere i vilden sky.

Pakken koster 675 kroner hos Komplett. Telehuset selger forrige versjon for 599. Ellers fant jeg ikke noe som selger den, selv om Microsoft forsikrer om at de ikke tier den i hjel. Så be Microsoft eller din dataleverandør skaffe frem en prøveversjon. Da får du 30 dager på å bestemme deg.