En webdesigner for 30 kroner timen

En webdesigner for 30 kroner timen

CEBIT: Outsourcing til utlandet er ikke lenger en fjern tanke. La deg forføre av Romania, India, Kina eller Emiratene.

Outsourcing møtes av mange norske selskaper med skrekk-blandet fryd. Tanken å legge forretningskritiske aktiviteter til land som er langt fra Holmenkollen, og hvor man ikke vet forskjellen mellom Oslo og Stockholm, virker ofte som galskap. Samtidig høres det forlokkende ut å kunne kjøpe it-kunnskap for like lite penger som vi kjøper vårt pc-utstyr som er produsert i Kina eller Tjekkia.

- Lei deg ansatte i India for 599 dollar per måned, skriker den store plakaten til Supportresort.

Selskapet er basert i en by med det fantastiske navnet Thiruvananthapuram i den sørlige delen av India. I tillegg har Supportresort utvidet med nye kontorer i Infoparken i Kochi. De 150 ansatte jobber stort sett med programmering av web- og ASP-tjenester.

- Kostnadene for ansatte hos oss er svært lave. For under 600 dollar kan du leie en webdesigner, PHP-designer eller ASP/ASP.Net-programmerer en hel måned. For disse summene er en måned ansettelse av en person minimum, sier Mobin Koshy Varghese til Computerworld.no.

Outsourcing ikke bare for de store

Varghese er team-sjef i det indiske selskapet. Ifølge ham er det lett å følge med prosjekter og kommunikasjon vil ikke være noe problem. I tillegg tar selskapet hans alt ansvar for sykdom eller andre sosiale problemer.

- Det er ikke sant at oursourcing bare er for store bedrifter. Vi satser mye på små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder med 10 ansatte som bruker oss for å outsource nye prosjekter. Vi kan enkelt skalere vår virksomhet opp og ned, sier Varghase, og inviterer norske selskapet å besøke design.supportresort.com for å se eksempler av arbeidet.

At outsourcing ikke behøver å være big business, beviser også Ed Zhang i Hometown Outsourcing fra Shanghai. Selskapet har 25 ansatte og tilbyr programvareutvikling og testing. Midt i gigantbyen Pudongs Software Park kan han utvilsomt velge og vrake blant kloke teknohoder når han ansetter folk i prosjekter.

- Dette er spennende og vi øker stadig. Jeg er ikke i tvil om at vi vil vokse videre og at outsourcing vil fortsette. For dere er det viktig å få disse tingene gjort billig, slik at dere kan jobbe videre med andre saker, og for oss gir det ny næring. Jeg er sikker på at alle tjener på dette, sier Zhang.

Bruker tysk kapital

Også vestlig kapital har fått øynene opp for outsourcing. Adcos fra Romania har blitt bygget opp med tyske penger og kunnskap, men sysselsetter stort sett bare rumenere. Selskapet har ti års erfaring med outsourcing. Blant tjenester som tilbys er programvare- og webutvikling, database og systemintegrasjon, og utvikling av ERP og CRM-systemer. På listen står ekspertise med blant andre Java, Visual Basic, Ms SQL, MySQL, Javascript, Corel Grafics, PHP og Flash.

- Vi har mange kunder i Tyskland gjennom våre kontakter der, men satser også på andre. I det siste har vi fått store kunder fra Frankrike og USA, sier selskapets markedssjef Valeria Virlan.

Ifølge Virlan har Adcos fått tak i store kunder som Airbus og det tyske forsvaret,  to kontrakter er undertegnet med amerikanske partnere, som inntil videre ikke vil stå frem ennå. Adcos hadde i 2005 en omsetning på 1,9 millioner euro.

Luksus uten kriminalitet og skatt

I total motsetning til disse tre beskjedene selskaper, tilbyr De forente emiratenes hovedstad Dubai på luksus og glitter. Landets steinrike ledelse har bygget et prestisjeprosjekt hvor vestlige bedrifter lokkes til å sette ut virksomhet.

- Vi tilbyr fantastiske kontorer, et liv uten kriminalitet, et land der du ikke behøver å betale skatt, og en omgivelse med luksus og et dynamisk liv, sier Abdelsalam Al Ali, salgssjef i Dubai Outsource Zone.

Prosjektet selges med glossy brosjyrer og bilder av bygninger som de fleste norske prosjektutviklere bare kan drømme om. Dubai er ifølge Abdelsalam en av de mest dynamiske byene i verden.

- Her kan bedrifter sette ut sin totale backoffice, med sikkerhetsløsninger og backup. Hele it-avdelinger kan flyttes hit, sier Abdelsalam.

Dubai tilbyr et 100 prosent skattefritt miljø for de første 50 årene, og ingen begrensninger på uttak av kapitalavkastning. I tillegg ligger landet såpass sentralt at det kan hente it-utdannede fra land som Egypt, Pakistan, Iran, India, Jordan og Filippinene. Kontorene er utstyrt med de mest moderne kommunikasjonslinjer som satellitt, ip-telefoni og pålitelig bredbånd.

For nordmenn som vil ta en titt bak kulissene hos disse outsourcingsselskapene; prøv følgende websider:

Dubai Outsourcings Zone (DOZ), www.doz.ae

Indiske Supportresort, www.supportresort.com

Shanghais Hometown Outsourcing, www.hwswworld.com

Rumenske Adcos, www.adcos.ro\

Showtime: Se bildene fra Cebit.

Les alt om Cebit.