Endelig billigere til utlandet

Endelig billigere til utlandet

I høst vil Telenor og Netcom få ny konkurranse om rimeligere tellerskritt til utlandet.
Forut for dotcom-krasjet hadde amerikanske og internasjonale telekjemper investert for den enorme veksten i nettverkstrafikk som "alle" så komme. Etter noen skandaler, litt flere konkurser og oppkjøp, og tre år med nedgang i it-bransjen, ligger mil etter mil med fiberkabler som delvis er blitt kjøpt opp billig og ellers putrer avgårde med langt mindre trafikk enn de har kapasitet for.

Dette har skapt et marked for selskaper som kjøper kapasitet rimelig en gros og selger den videre i form av billige utenlandsforbindelser og internasjonale bedriftsnettverk. Bare se på alle variantene av ringekort som er å få kjøpt. De gamle telemonopolene, og også de nyere mobiloperatørene, holder imidlertid fast på sine svært stive priser på utenlandstrafikk. Nå kommer konkurransen også her.

Eget nett, egen knapp

Primus Telecommunications er et amerikansk selskap som dels eier sitt eget nettverk, dels er medeier i undersjøiske kabler og dels leier kapasitet. De har etablert seg i flere land med tilbud om billige utenlandssamtaler, og driver grossistsalg overfor andre teleselskaper.

Siden i fjor har de kunnet tilby mobiltelefoner som har en egen knapp for rimelige utenlandssamtaler; "Primus-knappen". De opererer i Australia og Asia, men også i Storbritannia, Spania og flere europeiske land. 1. oktober lanseres Primus-telefonene i Danmark, og snart vil de komme til Norge.

Og det blir billig i forhold til prisene vi er vant til. Fra Danmark vil det koste 1,08 danske kroner per tellerskritt å ringe med en mobiltelefon til en fasttelefon i England, mens det koster 3,35 fra TDC mobilabonnement. Fra TDC fasttelefon koster det 1,40.

Systemet fungerer slik at du slår nummeret du vil ringe i utlandet, men i stedet for å trykke på "ringe-knappen", trykker du "Primus-knappen". Du ringer da egentlig lokalt til Primus' knutepunkt og samtalen blir satt opp derfra over deres nett til landet du ringer. Hvor så samtalen rutes videre via en lokal operatør.

Danmark først

Primus har ikke offisielt gått ut med at de vil lansere tjenesten i Norge, men Computerworld har gode indisier på at den vil lanseres før jul. Det har ikke lykkes oss i å få kontakt med Primus, men vi har snakket med den svenske forhandleren og virtuelle mobiloperatøren Affinity Telecom. Daniel Forslund er salgsansvarlig for Sverige og Norge, og forteller at det har vært satset svært lite på salg av Primus' tjenester her til lands.

-- Jeg vet ikke om Primus har noen planer for Norge. I alle fall ikke den neste måneden, for å si det sånn. Mobiltjenesten åpner i Danmark i begynnelsen av oktober, som du sier. Siden følger Sverige, og så regner jeg med at Norge vil følge. Deretter Finland.

Forslund forteller at de i dag selger utenlandssamtaler ved at kunden ringer et eget nummer og viderekobles derfra for rundt halv pris. Han forteller at tjenesten er etablert i Spania, hvor det bor mange skandinaver som kan ringe hjemlandet for 25-26 amerikanske cent per minutt.

Ikke hørt

For kort tid tilbake sto Forward Communications, med blant andre tidligere Telenor Mobil-sjef Stig Herbern, frem og fortalte at de snart vil lansere en tjeneste som skal gi billigere utenlandssamtaler fra mobil via ip-telefoni. Dette kjenner Forslund ikke til.

-- Jeg har aldri hørt om dem, men jeg kjenner igjen navnet Stig Herbern når du nevner ham. Men vi har ikke noe samarbeid med dem, sier Forslund.

Kanskje vil vi om noen måneder ikke bare få én, men to eller flere som tilbyr enkle og rimelige utenlandssamtaler fra mobilen. Det er på tide.