Endelig fri fra strømledningen

Endelig fri fra strømledningen

Et britisk selskap vil gjøre det like enkelt å overføre strøm til mobile enheter som data. Trådløst.

Det er et paradoks at mobiltelefoner, pda-er og bærbare pc-er stadig utstyres med nye muligheter for trådløs dataoverføring, når de fortsatt må plugges i veggen for å lade batteriet.

 

Strømledningene kan imidlertid fjernes for alvor hvis det britiske selskapet Splashpower Ltd. får det som de vil.

 

Takket være selskapets spesielle «ladematter» eller såkalte «Splash Pads» er det mulig å lade opp batterier helt trådløst. Teknologien ble nylig demonstrert på Ceatec-messen i Japan.

Induksjon

Konseptet er basert på en firkantet matte som kobles til stikkontakten. Ved hjelp av elektromagnetisk induksjon genereres et magnetfelt parallelt med overflaten av matten, slik at den kan forsyne hvilken som helst enhet som legges der med strøm.  

 

Takket være at magnetfeltet går parallelt med overflaten, og ikke utover, blir det mulig å opprettholde en konstant strømstyrke over hele platen. Dette gjør det også mulig å benytte meget tynne spoler til mottak. For å kunne ta imot strøm må mobile enheter være utstyrt med en spesiell mottakerenhet/spole. Denne kan enten integreres i selve enheten under produksjon eller tilkobles som en ekstern adapter.

 

På messen demonstrerte Splashpower begge deler. En Ipod Mini med ekstern adapter og en Nokia-telefon med integrert adapter. Begge enhetene begynte opplading av batteriene straks de ble lagt på matten. Det ble også vist frem to ulike prototyper av platene. En bred utgave med plass til flere enheter ved siden av hverandre og en liten utgave med plass til en enkelt enhet. 

 

I tillegg til selve mottakerenheten trengs det også en regulator som justerer spenningen slik at den passer med det de ulike batteriene krever av spenning. Ved at en slik regulator settes på de ulike enhetene kan man lade opp flere produkttyper samtidig, for eksempel både bærbar pc og mobiltelefon.    

Høna og egget

Splashpower har store planer for konseptet. I tillegg til eksterne «Splash Pad»-løsninger for kontorpulten ønsker de å formidle teknologien inn i bilindustrien, slik at telefoner og annet utstyr kan lades når det for eksempel legges på dashbordet. 

 

Også hotellbransjen anses som interessant, ettersom det er mulig å integrere teknologien inn i ulike møbler.

 

Selskapet møter imidlertid en typisk høna og egget-situasjon når mattene skal ut på markedet. Uten en stor utbredelse av matter er det sannsynligvis få produsenter av mobile enheter som ønsker å integrere teknologien som trengs for å ta i mot strømmen.

 

Ifølge representanter fra Splashpower vil de likevel tilby et bredt utvalg av matter og adaptere i Storbritania innen midten av 2006. De største mattene vil koste et sted mellom 150 og 200 dollar, mens de minste utgavene vil koste mellom 30 og 40 dollar. De eksterne strømadapterne for vil koste mellom 15 og 20 dollar stykket.

 

Her finner du mer informasjon.