10 grunner til å velge Linux

10 grunner til å velge Linux

Er du lei av Windows kan kanskje disse argumentene overtale deg til å bytte operativsystem.

Den australske markedsføreren Kim Brebach har utarbeidet en liste for nettstedet DesktopLinux.com over hvorfor du bør velge Linux fremfor Windows på skrivebordet. Her er de 10 viktigste punktene:

1. Kostnad: Linux er et gratis operativsystem og er ferdig utstyrt med all den programvaren du behøver. Microsoft er grådig. Vista Home Premium og Ultimate koster flere tusenlapper, selv om du oppgraderer fra XP. Skal du ha kontorpakken fra Microsoft i tillegg må du ut enda en bunke tusenlapper.

LES OGSÅ: Ubuntu oppgraderer i dag

2. Resurser: Selv den mest fullstappede Linux-distribusjon krever ikke mer resurser enn en vanlig XP-installasjon. Vista er grådig og vil helst ha to gigabyte RAM for å fungere optimalt. 15 gigabyte harddiskplass er også svært mye.

3. Hastighet: Linux var raskere en XP på min Dell Inspiron med Core Duo prosessor, i det minste slik XP var da jeg kjøpte maskinen. Når jeg avinstallerte all bloatware og byttet antivirusprogram antar jeg at XP og Linux gikk like raskt. Linux benytter også et filsystem man ikke behøver å defragmentere. NTFS var på vei til å byttes ut med Windows Vista , men det skjedde aldri. Vista skal la dette skje automatisk, men det er fortsatt ikke noen morsom prosess.

4. Ikke noe søppel: Linux er fritt for adware, trialware og bloatware. Å kjøre Linux er som å se på en lisensfinansiert tv-kanal – den er uten reklame.

5. Sikkerhet: I 2006 kom det 48 000 nye virussignaturer for Windows. Se dette i sammenheng med de 40 signaturene som dukket opp for Linux. Til tross for dette leveres alle Linux-distribusjoner med både antivirus og brannmur, som selvfølgelig er helt gratis. I dag er ikke operativsystemet spesielt utsatt for innbrudd. Verre er det med alle programmene du har installert. Derfor er det også viktig å holde dem oppdatert. Dette krever mye jobb i Windows, men under Linux går det automatisk.

6. Dual boot: De beste Linux-distribusjonene gjør det enkelt å starte et valgfritt operativsystem og de tar også hånd om partisjoneringen så du slipper å skaffe et eget program for dette. Windows på min Dell fungerer fortsatt bra etter at jeg har installert – og avinstallert et dusintalls varianter av Linux.

7. Installasjon: Alle som har installert Windows fra bunnen av vet at det kan ta mange timer – eller kanskje flere dager - før du har fått på plass alle programmene du trenger. Med Linux kan det ta så lite som en halvtime å installere både operativsystem, verktøy og all programvare. Ingen registrering eller aktivering er nødvendig..

8. Oppgradering av operativsystemet: Du kan ikke laste ned en oppdatert versjon av Windows. Du må benytte cd-en som kom sammen med pc-en og deretter laste ned alle rettelser som Microsoft har gitt ut etter operativsystemet ble lansert. Med Linux laster du helt enkelt ned siste versjon av din distribusjon uten at noen stiller deg spørsmål. Du har dine personlige datafiler på en separat partisjon slik at du slipper å legge inn disse på nytt.

9. Oppdatering av programmene: Linux oppdaterer all programvare når det finnes oppdateringer tilgjengelig via nettet. Microsoft gjør det på samme måte med Windows, men alle andre programmer seiler sin egen sjø. Det er omtrent 60 av dem på min Windows-installasjon. Linux klarer også å legge inn oppdateringene uten og starte pc-en på ny. XP ber deg om dette hvert tiende minutt helt til du faktisk gjør det.

10. Glem kodene: Som de fleste Windows-brukere har jeg en hylle full av CD- og dvd-plater med dataprogrammer. Jeg har dessuten en liten bok med serienummer liggende i nattbordsskuffen om jeg skulle bli nødt til å reinstallere. Med Linux så trenger du ikke være redd for å miste et serienummer da de ikke er nødvendig.

Er du enig eller uenig? Diskuter i forumet nedenfor.

.

LES OGSÅ: 13 grunner til hvorfor Linux ikke er mer populær enn Windows

.

Les om:

Enterprise