2,4 milliarder pc-er havner i søpla

2,4 milliarder pc-er havner i søpla

Unødvendige oppgraderinger får skylda for tidenes pc-sløseri.

Det er det konstante oppgraderingsjaget og forbrukerpresset for å skaffe stadig raskere datamaskiner som øker antallet kasserte pc-er. Ifølge studien "Software marketing and e-waste: Standards for Sustainability" fra Nottingham University Business School vil antallet pc-er som kastes i søpla nå 2,4 milliarder om tre år.

Hovedløsningen på problemet med e-søppel, er at utviklere og markedsførere slutter å bruke strategier som fører til unødvendige og påkrevde oppgraderinger, sier professor Peter Swann ved universitetet.

Bloatware har skylden

Swann sier videre at mange datamaskiner som fungerer godt blir utdaterte på grunn av programvareoppdateringer som trekker flere systemressurser enn nødvendig, gjerne kalt «bloatware.

Ifølge Swann er det Moore’s Lov – at kraften til databrikker blir doblet hver attende måned – som gjør at produsentene lager programmer som bruker mer prosessorkraft og minne enn nødvendig.

Professoren etterlyser en ny industristandard for å «motvirke en slik dysfunksjonell innfallsvinkel,» som han også mener vil bli godt motatt av både produsenter og forbrukere.

Det største bidraget til e-søppel er salget av datamaskiner med store mengder forhåndsinstallert programvare, som gjør at de blir tregere, kombinert med behovet for å laste ned hyppige sikkerhetsoppgraderinger, hevder Swann.

Advarer mot veldedighet

Utdaterte maskiner blir ofte blir donert til utviklingsland, i stedet for å bli resiruklert. Det er uheldig, mener professoren.

– Å sende eldre verktøy til utviklingsland kan virke som veldedighet, men dette dømmer nasjonene til en evig svekket konkuransedyktighet, mener Swann.

Enterprise