Adobe oppdaterer Muse

Norsk stavekontroll blant nyhetene i webdesign-programmet.

Publisert Sist oppdatert

Adobe forbedrer stadig sitt populære webdesign-program Muse, og Muse-brukerne kan nå glede seg over at programmet har fått stavekontroll.

Norsk er heldigvis blant språkene som Adobe leverer ordliste for. Vi har prøvd bokmåls-stavekontrollen i nyeste Muse, og den ser ut til å fungere utmerket. Det følger også med nynorsk ordliste.

Det nyeste versjonsnummeret av Adobe Muse vi har prøvd, er 4.0.557.

Mer intuitivt

Valgpanelet for widgets er blitt forbedret, og Adobe hevder at det nå er blitt mye mer intuitivt å konfigurere oppførselen til widget-ene.

Videre er funksjonen for lysbildevisning blir forbedret, med mulighet til å skru av og på den såkalte Swipe-funksjonen, som fungerer på visningsenheter med berøringsfølsom skjerm.

I tillegg til å kunne justere hvor lenge et lysbilde vises vil webdesigneren nå også kunne justere tiden på selve overgangseffekten mellom bildene, i trinn på 0,1 sekunder.

Bedre malsider

Foruten en del andre forbedringer av widget-systemet har også sidemal-systemet fått forbedringer. For eksempel kan elementer på Master-sider nå legges lagdelt både over og under andre elementer på sidene som er basert på den aktuelle Master-siden.

Dessuten kan man bygge opp en ny Master-side på basis av en eksisterende Master-side. Man må altså ikke begynne helt fra bunnen av på hver Master-side man designer.

Adobe Muse har fått stavekontroll, også på norsk.

I Muse versjon 3 ble roterte elementer eksportert til web som bildeelementer, noe som blant annet resulterte i pikselering når man zoomet inn på elementet i nettleseren. Nå blir de beskrevet i HTML-koden som om de ikke er roterte objekter, hvorpå rotasjonen blir påført elementet i form at separat CSS-kode for 2D-rotasjonsfunksjon. Resultatet blir renere bilder og tekst, i tillegg til at teksten blir tilgjengelig som tekst og ikke som et bilde i nettleseren.

Denne nyheten gjelder foreløpig bare for design i smartmobil- og nettbrett-modus. Microsoft Internet Explorer 7 og 8 støtter ikke slik CSS-rotasjon, så Adobes programutviklere jobber med en JavaScript-løsning som skal implementeres for design i skrivebords-modus. Det vil si at Muse-sider som åpnes i nettleseren på en pc, fortsatt viser roterte objekter som bitmap-elementer.

FTP-opplasting til en webvert har nå fått en funksjon for å lagre kontoinformasjonen.

Du kan lese mer om detaljene hos Adobe .

Adobe Muse er abonnementsbasert. Programmet inngår i Adobe Creative Cloud-abonnementet til 487,50 kroner per måned, eller man kan abonnere på Muse alene for 150 kroner måneden, alle priser inklusive mva. Abonnementsprisene forutsetter at man binder seg for ett år.