Alle vil ha Google og mobilutviklere

Alle vil ha Google og mobilutviklere

Android, nettbrett og apps-utvikling er hetest i mobilbransjen akkurat nå.

BARCELONA: Hos teleselskapene sto håndteringen av smarttelefoner og mobilt bredbånd høyest på agendaen under Mobile World Congress. Jakten på inntekter og hvordan få på plass et datanett som kan ta unna alle den økte trafikken er en utfordring. Svaret er LTE og 4G, men det vil ta tid.

- I fjor var 70 prosent av alle mobiltelefoner smarttelefoner. Android vokser svært raskt. Vi bygger ut og oppgraderer til LTE/4G i hele landet, og åpner dette over hele landet i første kvartal 2012, sier Rolv-Erik Spilling, teknologidirektør i Telenor.

Den samme tendensen innen smarttelefonsalg får vi bekreftet fra Netcom. De er i full gang med å selge abonnement til sitt 4G-nett, som skal oppdateres i årene framover.

Utviklerbonanza

Den andre inntjeningsveien for operatørene er salget av mobile applikasjoner. I dag deles som regel inntekten mellom utvikler og plattformeier. Operatørene er sultne etter å få sin andel. App-ene genererer mye datatrafikk som de ikke tjener noe på.

Pressebriefingen for apps-samarbeidet Wholesale Application Community (WAC) var en av de best besøkte under kongressen. Ikke så rart, når omtrent alle de største mobiloperatørene i verden sitter skulder ved skulder og forsikrer at de vil samarbeide for å gjøre applikasjoner enklere tilgjengelig.

WAC skal være et plattformnøytralt utviklermiljø, der utviklere kan utvikle mobilapps som siden kan portes eller kjøres på alle mobilplattformer.

Operatørene tilbyr global multiplattformsdistribusjon, felles sikkerhet og garantert inntekter til utviklerne. De får 70 prosent av salgsinntektene, mens operatøren der app-en selges får 25 prosent. Resten skal gå til å utvikle og drive WAC-konsortiet.

I tillegg til operatørene er nettgiganter som Huawei, Ericsson, ZTE og Alcatel-Lucent med. Fra apparatsiden tunge aktører som LG, HTC og Sony-Ericsson.

WAC 2 og WAC 3

WAC 2 som utviklermiljø ble lansert, og veien videre til WAC 3 i september ble skissert. Det som er på plass er filsystem, kalender, HTML5, sikkerhet og personvern. Dette åpner for mobile bedriftsapps laget i WAC. WAC 3.0 kommer i september og vil inneholde mye nytt i autentisering og sambandssikring.

Dette blir neppe uten konkurranse fra eksisterende mobilapps-plattformer. Det er neppe å ta for hardt i å anta at utviklere vil bli gjort kur til framover, noe som WAC-sjef Peters Suh poengterte.

- Det er viktig at det er et miljø som er i gang og som vokser. Derfor har vi allerede 12.000 apps på plass i WAC-butikken nå.

Levende innhold på web er viktig. Både Opera og Microsoft viste sine HTML5-klare web-lesere i beta for mobiler. Les videre på neste side!

Les om:

Enterprise