Alt i Exchange 2016 kommer til skyen først

SAMARBEIDSVENNLIG: Bedre produktivitet og enklere samarbeid lover Microsoft i neste Exchange-server, der Outlook er applikasjonen de fleste kjenner. Illustrasjon: Arkiv.

Alt i Exchange 2016 kommer til skyen først

Office 365 får alle funksjoner før ny servervariant av Exchange kommer til høsten. Exchange 2016 blir tungt innrettet mot søk, deling og samarbeid.

Først på nett og mobil er mantraet til Microsoft-toppsjef Nadella. Dette gjelder også meldingstjeneren Exchange, som fjerner seg enda mer fra å «bare» være en eposttjener i 2016-versjonen.

Det er bedre samarbeid, økt produktivitet og bedre datastyring som er faneordene Microsoft selv bruker. Nyhetene som nevnes i en artikkel på TechNet, framhever dette som nyheter:

  • Samarbeid om dokumenter skal bli enklere og bedre, blant annet for å unngå versjoneringsmarerittet der det ikke finnes én felles versjon av dokumentet.
  • Søk skal bli raskere, og støtte mer komplekse søkerutiner.
  • Den kombinerte og relasjonelle informasjonsmotoren eDiscovery skal bli raskere og mer pålitelig. Det åpner for bedre datahåndtering, innhenting, sammenstilling og presentasjon.
  • Bedre støtte for tredjeparts app-utvikling mot sentrale funksjoner som meldinger, kalender og kontakter. Det er snakk om helt nye REST-baserte API-er som skal gjøre utvikling enklere.

Det eneste som så langt ser ut til å mangle, er nyheter i oppgavehåndtering. Der har løsninger som Wunderlist, Slack og Evernote blitt et populært alternativ på nett og mobil. Dessverre kan manglende poengtering av bedre støtte for oppgavehåndtering fra tredjepartsløsninger tyde på at dette ikke blir bedre i Exchange 2016. Integrasjon mot OneNote og deres oppgave- og kalenderstøtte ser så langt ut til å være den beste løsningen, men det blir fort tungt.

Administratorer skal kunne se fram til bedre tilgjengelighet under høytrafikksperioder, systemarkitektur og lagring.

Først til skyen

En server-versjon kan virke underlig i en nettskyorientert hverdag, men for mange virksomheter er fortsatt informasjonshåndtering lokalt det som egner seg best. Dette kan foregå fullt ut internt, eller med hybrid-baserte løsninger mot offentlige nettskyer.

Dette kan skyldes både sikkerhetsvurderinger og regulatoriske krav, men også krav til yteevne og integrasjon mot eldre tredjepartssystemer.

Siden sky er en tjenestemodell, ikke en lokaliseringsmodell, så kan også servere plassert i datasentere internt fortsatt levere it-tjenester som en sky. Det er dermed ikke snakk om to forskjellige løsningsdesign.

Microsoft forklarer selv at flere av løsningene som plasseres i Exchange 2016 vil komme til skyløsningen Office 365 først. Flere funksjoner er der allerede i dag.

«De fleste av de nye funksjonene i Server 2016 er født i skyen og så foredlet gjennom en prosess med massive tilbakemeldinger blant annet fra millioner av epostbrukere verden over.»

Utfordres av alle

Microsoft Exchange Server ble verdens største meldingssystem for ti år siden, da de utklasset 80-tallsteknologien i Lotus Notes/Domino. Forrige hovedversjon var Exchange Server 2013.

Exchange konkurrerer med Microsoft selv i skyen, samt Google. Løsninger som skal løse meldingshåndtering på nye måter testes ut i et bankende kjør både i Gmail og Outlook.com. Heller ikke IBM har gitt helt opp, og forsøker å få fram fordelene i en nymerket IBM Notes/Domino. "Lotus" er fjernet, selv om det neppe var et navneproblem giganten hadde med sitt epostsystem.

Under Ignite-konferansen til Microsoft i Chicago i mai er det ventet at Exchange Server 2016 vil få mye omtale, demonstrasjoner og flere nyheter. Ignite-konferansen er siste påfunn fra selskapet der de slå sammen TechEd med andre konferanseserier. Nå er det Build og Microsoft Exchange Conference som er blitt ett arrangement for driftere, designere og utviklere. Sist gang kalte Microsoft det IT Forum.

Exchange 2016 er ventet ferdig høsten 2015.

Enterprise