Amsterdam vraker Microsoft

Amsterdam vraker Microsoft

Etter en opphetet lisensstrid i Amsterdam, kastes Microsoft på dør til fordel for åpne alternativer.

Det koker i Amsterdams kommunestyre. Uten en eneste motstemme valgte rådet å skifte ut Microsoft Office med Open Office. Tiltaket kan betegnes som en ren hevnaksjon etter at Microsoft påtvang kommunen ekstra og unødvendige lisenser.

Kommunen har lurt seg selv i en vanskelig lisensfelle, som fører til at et dyrt alternativ fra Microsoft måtte kjøpes. Det handler om en desktop-pakke for alle kommuneansatte, i et prosjekt under navnet ”fremtidens desktop”. Prosjektet skal samle og styre desktop-applikasjonene innen de ulike tjenestene og avdelingene i den nederlandske hovedstaden.

Amsterdam ønsker å bruke Microsofts Softgrid for virtualisering av applikasjonene. Men programvareselskapet nekter å selge det uten å bundle det med andre produkter, som Amsterdam ikke vil ha.

Bundling

Som følge av denne bundlingen blir virtualiseringspakken åtte ganger dyrere enn planlagt. En del av kommunetjenestene er avhengig av å bruke Softgrid. Dersom Softgrid likevel byttes ut, gjør en avtale med leverandøren Getronics at totalprisen blir mye høyere enn om man godtar bundling og betaler Microsoft sine lisenspenger.

Dermed bestemte et illsint kommunestyre å legge seg flat, og betaler 800 000 euro (7 millioner kroner) til Microsoft. I tillegg må de svelge sine prinsipper og godta den unødvendige bundlingen.

Vekk med Office

Nå er det imidlertid slutt på høflighetene, og det vil vise seg om det koster mer for Microsoft enn det smaker på lang sikt. Et forslag fra sosialdemokraten Sabina Gazic om å gjøre Firefox og OpenOffice.org til standardapplikasjoner på desktop i hele kommunen har fått full oppslutning.

Microsoft Office skal bare være tilgjengelig som backup-løsning i nødtilfeller.

- Nå ser det mye bedre ut. 6000 pc-er vil starte med to åpne løsninger, og medfører en gedigen utvidelse av prosjektet Open Amsterdam til nye deler av byen, sier Gazic til Computerworlds nederlandske søsteravis Webwereld.

Les også: Microsoft-smell for Helse Nord

Enterprise