- Android bryter Microsoft-patenter

- Android bryter Microsoft-patenter

Hevder Googles mobile operativsystem snylter på patentert teknologi.

Konflikter rundt mobilteknologiske patenter har florert den siste tiden. Blant annet har Apple og Steve Jobs hevdet at både Google og Microsoft har stjålet Iphone-teknologi, og det er også full krig mellom Nokia og Apple.

Nå melder Microsoft at Googles operativsystem for mobiltelefoner, Android, krenker deres opphavsrett. Overtrampet skal gjelde en lang rekke områder, fra underliggende operasjonssystemer til brukergrensesnitt.

I en uttalelse til CNET forteller Microsofts toppadvokat Horacio Gutierrez at selskapet har et ansvar for å forsikre seg om at konkurrenter ikke snylter på selskapets teknologiske oppfinnelser. Han legger likevel til at Microsoft så langt det lar seg gjøre foretrekker å løse patentkonflikter uten å måtte ty til søksmål.

Proaktiv tilnærming

Uttalelsene hans kommer like etter at Microsoft og HTC har skrevet en ny patentavtale som gir den taiwanske mobilprodusenten rett til å bruke Microsofts teknologi i telefoner som benytter Google Android. Microsoft har også vært i samtaler med andre mobilprodusenter.

- Vi har konsekvent hatt en proaktiv tilnærming til patentering for å løse opphavsrettkonflikter med andre selskaper, mener Gutierrez.

Første Android-avtale

Økonomiske detaljer rundt den nye HTC-avtalen er ikke offentliggjort, men det er opplyst at Microsoft vil motta en lisensavgift. Avtalen dekker alle Android-baserte telefoner produsert av HTC, inkludert Nexus One, som Google selger direkte.

De siste årene har Microsoft hevdet at de Linux-baserte produktene krenker deres patenter, og selskapet har jobbet for å få i stand lisensavtaler med produsenter som baserer seg på Linux. Selv om Microsoft har signert en mengde avtaler rundt dette, er HTC-avtalen den første som dekker Android.

Enterprise