Samsung-butikk i Kina. (Foto: Michael Kan/IDGNS Boston)

NEI TIL CRAPWARE: Shanghai Consumer Council er lei dårlige standardapplikasjoner. Bildet viser en Samsung-butikk i Kina. (Foto: Michael Kan/IDGNS Boston)

Anmelder Samsung for bloatware

Forbrukerorganisasjon i Shanghai krever at Samsung gjør det mulig for for kundene å kunne fjerne unødvendig eller uønsket programvare fra mobilene sine. 

Forbrukerorganisasjonen Shanghai Consumer Council i Kina saksøker Samsung sammen med Oppo, en kinesisk forhandler, for å forhåndsinstallere for mange applikasjoner på mobiltelefonene de produserer og selger. Søksmålet kommer etter stadig økende antall klager fra forbrukere. 

Gruppen krever også at industrien som helhet går bort i fra denne typen "bloatware", som stort sett er uønsket av kundene og som gir svært lite verdi.

Kaster resursser ut av vinduet

Bloatware tar opp dyrebar lagringsplass og ofte også resursser som prosessorkraft, minne og og båndbredde. Denne typen forhåndsinstallert programvare er ikke noe nytt, og er svært vanlig i så og si alle typer dataprodukter, fra PC-er til mobiler, og er på langt nær spesielt for hverken Samsung og Oppo.

Årsaken til at nettopp disse to selskapene ble valgt skal ifølge Computerworlds nyhetstjeneste være at de skiller seg negativt ut på antall forhåndsinstallerte applikasjoner på sine produkter. 

Ifølge forbrukerorganisasjonen skal det være 44 forhåndsinstallerte applikasjoner som ikke kan avinstalleres fra Samsungs Galaxy Note 3, mens Oppo stiller med hele 47.

Må få lov å slette

Et viktig punkt i søksmålet er nettopp at organisasjonen hevder Samsung og Oppo gjør det umulig for kundene å enkelt slette de unødvendige applikasjonene.

Foruten å kreve at kundene selv enkelt skal kunne slette uønsket bloatware, krever organisasjonen i tillegg at forhandlerne skal opplyse kundene om forhåndsinstallert programvare før salg, samt informere om hva de forskjellige applikasjonene gjør og hvor mye plass de tar.

Samsung og Oppo har foreløpig ikke kommentert søksmålet.

Ikke første gangen

Bloatware er noe forbrukere har irritert seg over nesten siden it-tidenes morgen. Det er da heller ikke første gangen produsenter og forhandlere er i suppa på grunn av tvilsom forhåndsinstallert programvare.

Eksempelvis fikk Lenovo mye pes tidligere i år for skadevaren Superfish som kom installert på en rekke PC-er, Microsoft måtte svare for bloatware-klager på Surface.

Enterprise