Apehjerne kontrollerer robot

Apehjerne kontrollerer robot

Forskere har kommet frem til en metode for å få hjerneaktiviteten fra en ape til å kontrollere en robot på andre siden av jorden.

Det høres unektelig pussig ut, men forskere fra USA og Japan har med hell brukt signaler fra en apehjerne til å kontrollere en menneskelignende robot, melder amerikanske Computerworld. Enda pussigere er det at roboten ble styrt over internett.

For et år siden implanterte forskerne 64 elektroder og en databrikke i hjernen til to rhesus-aper. Forrige torsdag begynte registreringen av elektroniske signaler fra 200 av apens hjerneceller mens den gikk på en tredemølle.

Disse signalene ble sendt over Internett til forskere i Japan, som foret informasjonen inn i en menneskelignende robot. Roboten responderte umiddelbart på apens hjerneaktivitet. Den begynte å gå i samme tempo som apen, og senket farten når forsøksdyret gjorde det samme.

LES OGSÅ: Nærmer seg følsom robotarm

Poenget med hele eksperimentet er å forbedre livskvaliteten til mennesker med alvorlige funksjonshemninger. Et relevant eksempel er å montere et slags intelligent kunstig skjellett på personer med lammelser, slik at de kan bruke hjernesignaler for å gå.

- Vanligvis tar det 250 millisekunder for hjernen å signalisere at foten skal bevege seg. I løpet av samme intervall klarte vi å sende signalet til Japan og få tilbake et videoklipp med robotens bevegelser. En eventuell pasient vil ikke merke noen forsinkelse. Det vil føles akkurat som å bevege sine egne bein, sier Miguel Nicolelis, forskningsleder og professor i nevrobiologi ved Duke University.

Les om:

Enterprise